Hamileliğin 37. Haftası

Bebeğiniz vücut sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olması ve kan şekeri seviyelerini dengede tutması için günde 15 gram yağ almaya devam edecektir. Beyin ve kafatası da büyümeye devam etmektedir.

İnişle rahatlama. Bebeğiniz bu günlerde daha aşağıda mı oturuyor? –Hafifleme veya angajman–adı da verilen bu düşüş, bebeğinizin doğumundan birkaç hafta önce meydana gelebilir. Yeni, daha aşağıdaki konum, akciğerleriniz ve diyaframınız üstündeki baskıyı azaltarak nefes almanızı kolaylaştırır.

Boyu 48 cm, kilosu 2,72-2,95 kilogram‘dır.

Hamileliğin 37. Haftasında anne;

Doğuma 3 hafta kalan bu günlerden itibaren her an doğumun başlayabileceğini unutmayın, sadece gebelerin %5 i 40. Hamilelik haftasında doğum yapabilmektedir.

Anne adayı daha önce doğum yapmamışsa bebeğin başı doğum kanallarına yerleşmiş ve aşağıya doğru inmeye başlamıştır. Karın şişliğindeki azalma ile bu durum fark edilebilir.

Hamilelik sürecini takip eden doktor hamileliğin 37. Haftasında anne ve veya bebek sağlığı için doğuma karar verebilir.

Hamileliğin 37. Haftasında doğuma karar verilmesini gerektiren durumlar;

– Gelişme geriliği

– Amniotik sıvıda azalma

– Preeklampsi

– Gestasyonel diyabet

– Plasenta previa

– Kanama

Böyle bir karar alındığı durumda normal doğum yapma olasılığınız varsa doktorunuz suni sancı uygulamasıyla doğumu başlatabilir.

Suni sancı; bir seruma doğumu başlatıcı ilaç koyularak uygulanan sağlıklı erken doğum yöntemi bir seruma doğumu başlatıcı ilaç koyularak uygulanan sağlıklı erken doğum yöntemidir. Suni sancı uygulamasında doktorunuza güvenebilirsiniz, unutmayın ki doktorunuzun vereceği kararlar sizin ve bebeğinizin sağlığı içindir.

Gebeliğinizin 37. Haftasında doktorunuz doğum kanallarının doğuma elverişliliğini ve çatı darlığının mevcut olup olmadığını tespit etmek için vajinal muayene yapabilir. Hamilelik öncesinde aynı doktor sizi muayene etmişse bu işleme gerek kalmayabilir. Vajinal muayenenin doğumdan önce yapılması daha uygundur.

Hamileliğin 37. Haftasında bebek;

Bebeğin boyu 48 cm olup 2900 gram ağırlıktadır.

Anne rahminin büyüyüp incelmesiyle içeri süzülen ışık miktarında artış meydana gelir. Bu sayede bebek gece ve gündüz düzenine alışmaktadır. Bu alıştırma sayesinde doğduğunda uyku düzenine alışması kolaylaşacaktır.

Klinik olarak doğum zamanı gelmiştir fakat anne karnında fazladan kalmaktadır.

Akciğer gelişiminin tamamlanmasıyla bebek kortizon üretebilmektedir. Doğduğunda sağlıklı bir şekilde akciğerlerine hava soluyabilecektir.

Hamileliğin 37. Haftası

Sezaryen doğum hangi durumlarda yapılır; Anne ve bebek sağlığını korumaya yönelik olarak acil olarak yapılabileceği gibi, planlı olarak da uygulanabilen bir ameliyat ve doğum türüdür. Daha önce sezaryen ameliyatıyla doğum yapmış olan veya myomektami ameliyatı olan, bebeği anne karnında ters duran, plasenta previa saptanan, baş pelvis uygunsuzluğu olan veya bebeğinin ağırlığı 4000 gramdan fazla olduğu tahmin dilen anne adaylarının doğumlarında sezaryen ameliyatı planlanabilir.

Hamilelik süresinin 40 hafta olması ve 37. Haftadan sonra doğum beklenmesi sebebiyle genellikle beklenen doğum tarihinden 10 gün öncesine randevu verilir. Randevu tarihinde birkaç gün erken veya geç tarih belirlenebilir.

NST Testi nedir? (Non Stres test); bebeğin anne karnındaki ilk hâlini gösteren testlerden biri olmakla beraber en sık uygulanan test türüdür. NST testinde sırt üstü (yüz yukarıya) yatan anne adayının 2 prob bağlanır. Bağlanan problardan biri bebeğin kalp atım hızını tespit ederken diğeri anne karnındaki rahim kasılmalarını göstermektedir. NST testi çoğu zaman 20 dakika sürer fakat gerek görüldüğünde bu süre uzatılabilir veya tekrarlanabilir.

NST Test sonucu? Test aşamasında bebeğin kalp atım hızının en az 15 saniye süren ve 15 atımlık fark yaratan 3 artış yapması durumunda test sonucu negatiftir. NST test sonucunun negatif olması bebeğin sağlıklı olduğu anlamına gelir.

NST Testi hangi durumlarda uygulanır? Hamileliğe bağlı yüksek tansiyon, diyabet, gün aşımı hâli veya bebek hareketlerinde azalma gözlemlendiğinde NST testi uygulanmalıdır.

Hamileliğin 37. Haftasında beslenme;

Sağlıklı bebek gelişiminin önemi ve anne adayının kilo kontrolü açısından dengeli beslenme hamilelikte çok önemli olmakla beraber, ani bebek ölümü sendromunun engellenmesinde dengeli beslenmenin rolü büyüktür. Ani bebek ölümü sendromunun en sık yaşandığı dönem hamileliğin ikinci ve dördüncü aylarıdır. Amerika’da yılda 5.000 bebeğin anne karnında ani ölüm sendromu mağduru olduğu saptanmıştır. Hamilelikte kötü beslenme, ani bebek ölümü sendromunun temel sebebidir. Diğer risk faktörleri ise hamilelikte sigara kullanımı, uyuşturucu ve uyarıcı madde bağımlılığı ve hamilelik kontrollerinin düzenli yapılmamasıdır.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 38. haftası başlıklı makalemizde Doğum hazırlıkları, Hamileliğin 38. Haftasında bebek ve Hamilelikte düzenli olarak tüketilmesi önerilen meyveler hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 14. Haftası

Hamileliğin 26. Haftası

Hamileliğin 19. Haftası