Bebeğe psikolojik hazirlik

Bebeğe Psikolojik Olarak Hazırlanmak

Hamilelik süresi boyunca anne ve baba adayını bir telaş kaplar. Bu telaş aslında bir takım bilinmeyenleri kendi içinde barındırdığı için yaşanır. Hamilelik nasıl geçecek, bebek sağlıklı olacak mı, anneye bir şey olacak mı, bebek yeterince anne karnında besleniyor mu, annenin sağlığı nasıl olacak, doğum nasıl olacak, zor geçecek mi, bebek sağlıklı doğacak mı, bebek sonrası dönem nasıl olacak v.b. bir sürü soruyu anne ve baba adayları sorarlar.

Bu soruların yanıtını tam olarak bilemedikleri için telaş yaparlar, stres yaşarlar. Aslında bu durum normal bir durumdur. Her anne ve baba adayının yaşadığı bir duygusal süreçtir. Öncelikle şunu kabul etmek gerekir. Hiç kimse anne karnında annelik ve babalığı öğrenerek doğmaz. Bunlar siz tecrübe ettikçe ve yaşadıkça öğreneceğiniz şeylerdir.

Yapılan araştırmalar gebelik öncesinde gebelik sürecinde kendilerini psikolojik olarak hazırlayan ebeveynlerin bu süreci daha kolay ve huzurlu atlattıkları ortaya çıkmıştır. Üstelik psikolojik hazırlıkla beraber bilinçli bir şekilde bu süreci yönetmek hem anne hem de doğacak bebeğin sağlığı açısından da önemlidir.

Bebeğe psikolojik hazirlik
Bebeğe psikolojik hazirlik

Aşağıda bebek için yapılabilecek psikolojik düzeyde hazırlıkları bulabilirsiniz.

1. Yeni bebekleri olmuş ve bebek büyütme konusunda bilgi ve tecrübesi olan kişilerle konuşmaya çalışın. Onların hamilelik boyunca neler hissettiklerini, neler yaptıklarını öğrenmeye çalışın. Onların tavsiyelerini almaya çalışın. Gerçi her hamilelik sürecinin kendi içinde farklılık arz eden tarafları vardır. Fakat Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yoktur. Bebek bakımıyla ilgili ve hamilelik süreciyle ilgili genel geçer kabul edilen birçok bilgi ve tecrübe vardır. Bunları öğrenerek siz de uygulayabilirsiniz.

2. Eşinizle birlikte gerek hamilelik öncesi gerekse de hamilelik sürecinin nasıl olacağı konusunda konuşun. Bu süreçle ilgili birbirinizin kaygılarını ve korkularını öğrenin. Beklentilerinizi ortaya koyun. Mesela bebeğin bakımıyla sadece anne mi ilgilenecek. Yoksa baba da yardım edecek mi? diğer akrabalarınızın bu konuda size yardım edebilecek mi?

3. Doğumun yaklaştığı günlerde bir takım hazırlıklar yapın. Mesela doğum çantanızı hazırlayın. Bunu son güne bırakmayın. Zamanında hazırlarsanız hiç değilse bir de doğum çantasını hazırlamak için bir stres yaşamazsınız.

4. Bir bebek sahibi olmak sıradan bir şey değildir. Bebek büyütmek kolay değildir. Her ne kadar bebek büyütmek önemli bir işse de kendi içinde zorlukları vardır. Bu zorlukların olduğunu kabul etmelisiniz. Bunları kabul ederseniz bebek yetiştirme gibi zor bir işi büyük bir sevgi ve şefkatle yapacaksınızdır. Aksi halde bebek büyütmek sizin için dayanılmaz bir hal alabilir. Dolayısıyla bebek yetiştirmenin zorluklarına kendinizi psikolojik olarak hazırlamalısınız.

5. Gerek gebelik öncesinde gerekse de gebelik boyunca düzenli olarak doktorunuzu ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Doktor ziyaretlerinize eşinizi de götürün. Düzenli olarak yaptıracağınız doktor kontrolleriniz bu süreçte olabilecek bir takım rahatsızlıkların önceden tespit edilip müdahale edilmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca bu şekilde doktorunuzun da süreç boyunca tavsiyelerini almış olursunuz. Sağlıklı bir gebelik sizi rahat ettirecektir.

6. Annelik ve babalık konusunda her ne kadar diğer insanların bilgi ve tecrübelerinden faydalanacak olsanız da yine de başka türlü de kendinizi geliştirmeye çalışın. Mesela bu konuda uzmanlar tarafından yazılmış kitapları ve yayınları okumaya gayret gösterin.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En İyi Anne Sütü İçin Yapılması Gerekenler

Bebek Öncesi ve Bebek Sonrası Hayatlar

Hamileliği Duyurmak İçin 10 Yaratıcı Fikir