Bebeklerin Gazı Nasıl Geçer

Bebeklerin Gazı Nasıl Geçer

Bebeklerde Gaz Sancısı

Tıp literatüründe kolik olarak nitelendirilmekte olan gaz sancısı, daha çok doğumdan sonra 3-4 haftalık bebeklerde ortaya çıkmakta olup genellikle 3 aya kadar devam eden bir durumdur. Nadiren de olsa 6 aya kadar bu problemi yaşayan bebekler de olabilmektedir. Bu durumun kesin bir tedavi tekniği olmamakla birlikte, uygulanan birtakım yöntemler, bazı çocuklarda fayda gösterebilmektedir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

Hemen hemen pek çok bebekte ortaya çıkan gaz sancısının nedeni kesin olarak saptanamamaktadır. Süt veren annelerin yediği bazı besinlerin gaz yapıcı özelliğe sahip olaması, mama ile beslenen bebeklerin aldığı gıdaların gaz yapıcı özelliğe sahip olması, sindirim sisteminin tam anlamı ile gelişmemiş olması, artmış bağırsak gazı gibi durumların bu probleme yol açabileceği düşünülmektedir. Bebeğin diğer tüm genel hali iyi olduğundan bu durum tamamen normal kabul edilir. Ayrıca bu durumun geçici olduğu da ebeveynler tarafından unutulmamalı, endişe ve panik yapılmamalıdır.

Annenin Beslenmesi İle Gaz Sancısı İlişkisi

Anne sütü ile beslenen bebeklerde gaz sancısı problemine annenin aldığı alkol, çay, kahve gibi içecekler ve bunun yanı sıra da baharat içeren yiyecekler, bakliyatlar, karnabahar, sarımsak, çiğ soğan, brokoli, kavun gibi besinler yol açabilmektedir. Bu nedenle annenin, besinlerinden zaman zaman bu yiyecekleri çıkarmak suretiyle, bebeğinde hangisinin gaz sancısına yol açtığını saptanması mümkün olabilecektir.

Bebekte Gaz Sancısı İle Nasıl Başa Çıkılır?

Pek çok bebekte ilk ayların kabusu olan gaz probleminin, daha çok bebeklerin sindirim sisteminin tam olarak gelişmemiş olmasına bağlı olarak oluştuğu düşünülmektedir. Genellikle doğumdan 3 hafta sonra başlayan ve 3. aya kadar devam eden bu gaz problemi ile başa çıkmak için yapılması gerekenleri şu şekilde ifade edebiliriz:

Anne sütü ile beslenen bebekler için;

– Anne, tükettiği yiyeceklere önemle dikkat etmeli; özellikle gaz yapıcı özelliğe sahip olan doğan, kola, bakliyat, portakal, kayısı, kavun gibi yiyeceklerden olabildiğince uzak durmalıdır.

– Her daim anne sütü aldıktan hemen sonra bebeğin dik pozisyonda sırtı sıvazlanmalı ve böylece gazının çıkması sağlanmalıdır.

Bebeklerin Gazı Nasıl Geçer
Bebeklerin Gazı Nasıl Geçer

Formül mama ile beslenen bebekler için;

– Şayet doktor bebeğin mama ile beslenmesini tavsiye etmiş ise kullandığınız biberonun, çok yavaş ya da çok hızlı akışlı olmamasına dikkat edin. Zira bu tarz biberonlar bebeğinizin çok fazla hava yutmasına yok açabilmektedir. Bu nedenle seçtiğiniz biberonun bebeğinizin ayına uygun olması bu anlamda son derece önemli bir kriterdir.

– Biberonu çalkaladığınızda biberonla köpük meydana geliyorsa bu, bebeğinizde gaz sancısına yol açabilir. Bu nedenle çalkalama işlemini dairesel hareketlerle yapın ya da biberonun üst yüzeyinde oluşmuş olan köpüğü bir kaşık yardımıyla alın.

Eğer bebeğinizdeki gaz problemi çok yoğun bir şekilde devam ediyor ve aldığınız tüm tedbirlere rağmen geçmiyorsa bir doktordan yardım istemeniz faydalı olacaktır.

Gazlı bir bebek, yeni anne-baba olmuş ebeveynlerin en çok çektikleri sıkıntıların başında gelir. Bebeği yıpratan, anne-babayı çok üzen ve çoğu kez çaresiz bırakan gaz sancısı yani kolik, uykusuz geceler, sürekli ağlayan bir bebek, kahrolan anne-babalar demektir. Doğumdan birkaç hafta sonra başlayan gaz sancısının en belirgin özellikleri bebeğin sürekli ağlaması, bacaklarını göbeğine doğru çekmesi, renginin kızarması ve parmaklarını yumruklaştırmasıdır. Canının yandığı her halinde belli olan bebek, günlerin çoğunu gaz sancısı çekerek geçirir. Bebek sahibi olan anneleri en çok üzen, çaresiz bırakan da gaz sancısı, yani koliktir. Yapılan araştırmalara göre her 100 bebekten 10’ u, ciddi biçimde kolik sorunu yaşıyor ve gaz sancısı sorunu özellikle dört ila altıncı haftalarda yoğunlaşıyor. Gaz sancısı çeken bebekler genellikle 3 aylık olduklarında bu dertten kurtuluyor.

Doktor muayenesi sonucu bebeğinizin ağlama ve öteki sıkıntılarının başka bir nedeni olmadığı anlaşıldıysa gaz sancısını azaltmaya yönelik ilaçlar ya da bitkisel ürünler kullanabilirsiniz. Gaz sancısı belirtileri ile fıtığın, enfeksiyonun, bebeğin kulağıyla ilgili sorunların belirtileri birbirine benzediği için kesin teşhisi doktorun koymasında yarar var. Gaz sancısını azaltmaya yönelik değişik damlalar var. Bunların işe yaramadığı durumlarda yine uzman tavsiyesi doğrultusunda bitkisel çaylar kullanabilirsiniz. Bebeklerde gaz sancısı neden olur, tam olarak bilinemiyor. Buna karşın bebek emziren annenin gün içinde yeyip içtikleri anne sütü ile bebeğe geçtiğinden veya mama alan bebek mamanın içeriği yüzünden sindirim sorunu yaşayabilir, bağırsaklarında gaz oluşabilir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pişik nedir? Bebekler Neden Pişik Olur?

Kolik Bebek Nedir? Kolik Bebek Nasıl Anlaşılır?

Prematüre Bebeklerde Masaj Yöntemleri