Hamileliğin 10. Haftası

Dinleyin. Şu anda bebeğinizin kulakları başın daha alt kısmındadır, ama kafa büyüdükçe doğru noktaya geleceklerdir.

Görüş arayışı. Bebeğinizin gözleri de gelişmektedir. Temel optik yapı artık yerindedir ve göz kapakları, hâlâ kafanın yan taraflarında bulunan gözleri örtmeye başlamıştır.

Tam diş. Bebeğinizin ilk dişleri ancak doğumdan birkaç ay sonra dişetinden çıkacaktır, ama minik diş tomurcukları çoktan oluşmaya başlamıştır.

Boyu 3 cm, kilosu 3,97 gram‘dır.

Hamileliğin 10. haftasında anne;

Gebeliğin 10. haftasında anne adayında artan gebelik hormonlarıyla birlikte depresyonlara yatkınlık ve benzeri psikolojik problemler meydana gelebiliyor. Anne adayının kendini huzurlu ve rahat hissetmesi, sağlıklı hamilelik sürecinin devamı ve sorunsuz doğum için gereklidir.

Bu haftada anne adayında vücut ısısında artış hissedilebilir, ateşi varmış hissine kapılması meydana gelebilir. Bu durum hamilelik döneminde kan akışının artmasından kaynaklanır. Anne adayının bu dönemde giydiği pantolon ve iç çamaşırları bol ve rahat olmalıdır. Kot ve keten tercih edilmemeli, pamuklu ve esnek giysiler tercih edilmelidir. Ayakkabılar düz taban veya hafif topuklu olmalıdır. Sivri burunlu veya yüksek topuklu ayakkabı giymemelisiniz. İç çamaşırlarınız pamuklu ve beyaz olmalı, iç çaaşırı kullanımında günlük pedler de tercih edilmelidir.

Hamileliğin 10. haftasında anne adayında görülen şikâyetler;

Midede ekşime hissi, sinirlilik ve ağlama krizleri, baş ağrısı, sık idrara çıma, memelerde hassasiyet, dolgunluk ve koyulaşma, kabızlık, halsizlik ve sabah bulantıları.

Hamileliğin 10. haftasında bebek;

Gebeliğin 10. haftasında anne adayı karnındaki bebeğin baş-popo mesafesi 27-35 mm. olup 4 gram ağırlıktadır.

Bu süreçten itibaren bebek embriyo değil fetus ifadesiyle adlandırılmaktadır. Bu dönemde bebeğinizin en önemli organları oluşmakla birlikte büyümesi ve gelişmesi de hızlanmaktadır.

Bebeğinizin parmakları ve topukları gelişmiştir. Bebeğinizin göz kapakları birleşiktir ve 25 – 27. hamilelik haftasına kadar bu şekilde kalacaktır.

Bebeğinizin gözlerindeki iris tabakası hamileliğinizin 10. haftasında oluşmaktadır.

Üst dudak gelişimi ve dış kulaklar bu dönemde gelişimini tamamlar.

Dış genital bölge gelişimi bu dönemde başlar.

Beyin; anne karnındaki bebeğin en hızlı gelişen ve büyüyen organı olduğu için anne karnında bebeğin başı tüm vücudun yarısını oluşturmaktadır.

Bebeğinizin bir insan görünümünü aldığı dönem hamileliğin 10. haftasından itibaren başlar.

Hamileliğin 10-13. haftalarında uygulanarak anne karnındaki bebeğin kromozom tespiti; kalyon villus örneklemesi yöntemidir. Kısa sürede sonuç alınabilmesi için erken uygulanması gerekir. Bu dönemde düşük riski fazla olduğu için; amniosentezden yüksek olup %97 ye ulaşan tanı değeri yaygın kullanılmamaktadır. Hamileliğin bu döneminde oluşan hormonel değişikliklerden dolayı gebeliğinizin 10. haftasında diş hekimine uğramanızda fayda olacaktır. Tıp dilinde Jinjivir adıyla bilinen diş eti iltihaplarından korunmanız için bu dönemde diş doktoruna gitmeniz önerilir. Diş hekiminin gerek duyduğu takdirde diş filmi çekilmesinde hamileliğiniz açısından bir sakınca yoktur. Bu dönemde dişlerinizi günde iki kez florid içeren diş macunu kullanarak fırçalamalısınız. Bu dönemde meydana gelen mide bulantılarından dolayı kusma meydana geldiğinde ağzınızı gargara ile çalkalamalısınız.

Hamileliğin 10. Haftası

Hamileliğin 10. haftasında beslenme;

Gebeliğinizin 10. haftasında bebeğinizde oluşmaya başlayan kemik ve dişlerin gelişimi için düzenli kalsiyum alımı önemli bir konudur. Hamileliğinizde diğer dönemlerde gerek duyduğunuz miktarların iki katı oranda fazla kalsiyuma ihtiyacınız vardır Zengin kalsiyum barındıran besinlerden; yeşil yapraklı sebzeler, yoğurt, süt ve peynir tüketmeniz önerilir. Süt ürünleri ayrıca yağ açısından da zengindir ve bu durumun oluşturabileceği risklerden dolayı yağı alınmış süt ürünlerini tercih etmelisiniz.

Günlük artan kalsiyum ihtiyacınızı aşağıdaki besin tablosu doğrultusunda karşılayabilirsiniz.

Zengin kalsiyumlu besinler;

Brokoli, bezelye, lor peyniri, sardalye balığı, taze badem, yağı alınmış süt, yarım yağlı peynir, beyaz ekmek

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 11. haftası başlıklı makalemizde Hamileliğin 11. haftasında bebek ve Hamileliğin 11. haftasında beslenme hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 39. Haftası

Hamileliğin 40. Haftası

Hamileliğin 6. Haftası