Hamileliğin 11. Haftası

Atışlarla tanışın. Bebeğinizin kalbi haftalardır şiddetle atmaktadır, daha ancak duyulacak kadar yüksek sesli olmuştur. Fetusun kalbi dakikada 120 ile 160 arasında bir atış sayısı ile sizin kalbinizden iki kat hızlı atmaktadır. Kalp son bir ay içinde dört odacıklı bir yapıya dönüşmüştür, bununla birlikte ayırıcı duvarlardan bir kısmı doğum sonrasında tamamlanacaktır.

Cilt burada. Son birkaç hafta içinde bebeğinizin vücudu üzerinde ince bir cilt tabakası oluşmaktadır. Bir başka tabaka, el ve ayak tırnakları olarak gelişecektir.

Boyu 1,27 cm, kilosu 1,42 gram‘dır.

Hamileliğin 11. haftasında anne;

Gebeliğin 11. haftasıyla birlikte anne adayında bu haftadan doğum sonrasına kadar sürecek olan şiddetli ağrılar başlayacaktır. Ve bu sancılarla beraber çeşitli şikâyetler meydana gelecektir.

Sıklıkla rastlanan ayak kramplarında ayakların yukarıya kaldırarak parmak uçlarının gergin tutulması ve sıcak havlu kullanarak masaj yapılması gerekir. Ayak kramplarını azaltmak için; Kayısı şeftali ve muz gibi potasyum oranı yüksek besinler tüketilmelidir.

Otururken bel boşluğuna küçük ve yumuşak bir yastık koymanız bel ve sırt ağrılarınızı önleyecektir. Ayrıca otururken bel desteği olmadan oturmamaya özen göstermelisiniz. Yüksek topuklu ayakkabılar bel sağlığınızı korumanıza engel olmaktadır kısa topuklu veya düztaban ayakkabı giymeniz önerilir.

Bu dönemde baş ağrılarındaki artış, hormon değerlerinin düşmesinden kaynaklanır. Yeterli uyku uyuyarak, düzenli yemek yiyerek ve stresten uzak durarak baş ağrılarınızı önleyebilirsiniz.

Hamilelik sürecinizin tüm haftalarında hormonel değişiklikler sebebiyle beyaz renkli veya şeffaf kokusuz akıntılar olabilir. Renk değişikliği, kaşıntı veya koku olduğunda enfeksiyon riskini önlemek için doktorunuza danışmanız önerilir.

Hamileliğin 11. haftasında anne adayında görülen şikâyetler;

Gebeliğinizin 11. haftasında sinirlilik, memelerde hassasiyet, yorgunluk, midede ekşime hissi, kabızlık ve sabah bulantıları.

Hamileliğin 11. haftasında bebek;

Bu dönemde bebeğinizin baş-popo mesafesi yaklaşık 50 mm civarında olup ağırlığı 8 gramdır.

Anne karnındaki bebeğin tüm organları gebeliğin 11. haftasında tamamen oluşmuş durumda ve kısmen çalışır haldedir. Bu haftadan itibaren bebeğinizde hızla büyüme ve gelişme başlamaktadır ve büyüklüğü ve ağırlığı katlanarak devam edecektir.

Bebeğinizin dış genital organı bu dönemde belirginleşir fakat cinsiyet tespiti için biraz daha zamana ihtiyacınız var. Bebeğinizin parmakları bu dönemde tamamen birbirinden ayrılarak hareket edebilir, tırnak ve saçları oluşmaya başlar. Bebeğinizin karın içi kasları aktifleşir,

Bu dönemde beyin, akciğerler, bağırsaklar ve karaciğer kendi işlevlerini yapmaya başlar. Önceki haftalara dış kısımdan yavaşça karın boşluğuna ilerleyen bağırsaklar hızla karın boşluğundaki yerlerini almaya başlar.

Rahim ağzı yetmezliği veya servikal yetmezlik rahim ağzının ilerleyen bir hamileliği taşıyamayacak kadar güçsüz olması ve ve doğum kasılması başlamadan açılmasıdır. Tedavide kullanılan serklaj, cerrahi bir müdahale ile anne rahminin ağzını çevreleyen dikiş atılarak rahim ağzının büzülüp kapatılmasıdır. Tanı olarak çoğunlukla geriye yönelik olarak konur, Herhangi bir altta yatan sebep olmaksızın hamileliğin genellikle 18-22. haftaları düşükle sonlanması ile konur. Genellikle su kesesi açılarak, plasenta ve bebek ağrısız biçimde rahim dışına atılır.

Ağrı olmaması tanı koydurucu olmasıyla birlikte anne rahmi ağzının iyice açıldığı hallerde hafif ağrı olabilir. Veya ağrı eşiği yüksek kişilerde erken doğumda ağrı hissedilmeyebilir. Zaman zaman olayın gerçekten rahim ağzı yetmezliğine mi yoksa farklı bir sebeple doğum ağrılarının başlamasına mı bağlı olduğu zor saptanır. Çoğunlukla yetmezliğe bağlı doğumlar 18-22 haftada, erken doğumlar ise 24. hafta sonrasında görülür.
Rahim ağzı yetmezliği tedavisinde kullanılan koruyucu serklaj 12-14. hamilelik haftaları arasında uygulanmaktadır.

Hamileliğin 11. Haftası

Hamileliğin 11. haftasında beslenme;

Gebeliğin 11. haftasında anne adayında kilo alımı başlayacağı için sağlıksız gıda tüketiminden uzan durulmalı ve fazla kaloriye sebep olan besinlerin (çikolata, fıstık, fındık, cips) düzenli tüketilmesi gerekir. Hamilelik sürecinizde fazla kilo alımının hamilelik döneminizde ve doğum esnasında problem yaratacağını unutmayınız. Günlük 300-500 cal civarında kalorinizi artırmanız gerektiği için bunu bir dilim kek veya fırında patates ile sağlayabilirsiniz. Hamilelikte anne adayları özellikle çikolata tercih etmektedir. Çikolata ile aynı anda süt tüketimi durumunda sütün içindeki kalsiyumun emiliminin azalacağını unutmayın.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 12. haftası başlıklı makalemizde Hamileliğin 12. haftasında bebek, Hamileliğin 12. haftasında beslenme ve Zengin proteinli besinler hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 21. Haftası

Hamileliğin 26. Haftası

Hamileliğin 37. Haftası