Hamileliğin 13. Haftası

Üreticiler. Artık bebeğinizin tüm kritik vücut yapıları oluştuğundan organlar çok çalışmaktadır. Karaciğer öd salgılar, pankreas insülin üretir ve böbrekler de atıkları (amniyotik sıvıya) taşımak için idrar oluşturur. Kısmen göbek bağı içinde bulunan bebeğinizin bağırsakları, artık yeterli alan oluştuğu için batın bölgesine geçmiştir.

Kafa meselesi. Bebek 28 gram civarındaki ağırlığı ve 6 ila 10 cm boyu ile artık iri bir erik büyüklüğündedir. Tüm o beyin gelişimi sayesinde, kafası, bu uzunluğun yaklaşık yarısı kadardır. Vücudu önümüzdeki birkaç ay içinde yetişmek için yıldırım hızıyla büyüyecektir. Bebeğiniz doğduğunda kafası tüm boyunun sadece bir çeyreği kadar olacaktır.

Boyu 6,6-10 cm, kilosu 28 gram‘dır.

Hamileliğin 13. Haftasında anne;

Gebeliğin 13. Haftasında başlayan ikinci trimester halk dilinde hamileliğin balayı olarak adlandırılır. Bunun sebebi anne adayının bu dönemde hamilelik öncesindeki enerjisine kavuşmasıdır. Bulantı kusma ve sancılarda azalma gözlemlenir. Anne adayının morali, enerjisi ve sağlığı eskisinden daha yüksektir. İlerleyen hamilelik dönemlerinde ortaya çıkacak olan ağrı ve sancılar şu an ortada yoktur ama kaçınılmazdır.

Anne adayının ilk hamileliği değilse lohusalık dönemindeki sağlığı, bebek bakımı ve emzirme gibi konularda bu dönemde bilgi toplaması önerilir. Aile büyükleri ve daha önce doğum yapmış arkadaşlarınız zaten size bu konuda bilgi paylaşımında bulunacaklardır. Hamilelik dışında bebek bakımıyla ilgilenmek anne adayının korkularını yenmesine ve psikolojik olarak rahatlamasına katkıda bulunur.

Hamileliğin 13. Haftasında anne adayında gözlemlenen şikâyetler;

Geçtiğimiz haftalarda başlayan memelerde hassasiyet devam edebilir. Midede ekşime ve yanma hissi, baş ağrısı ve kabızlık az da olsa devam edebilir. Kullanılan folik asit takviyesinin de bu mide problemlerine sebep olmaktadır. Bu ay başlayacak olan karın çatlaklarınız için badem yağı veya doktorunuzun önerdiği doğrultuda önlem almalısınız. Hamilelik döneminde oluşan çatlaklar için önlem alınmadığında oluşan çatlaklar kalıcı olabilir ve detavi ile giderilemeyebilir. Düzenli kilo alımı için taze sebze ve meyve tüketimi ve bol su almalısınız. Çatlakları önlemeniz için kakao yağı veya badem yağı kullanmanız önerilir.
Hamileliğin 13. Haftasında bebek;

Bebeğin boyu ortalama 7 cm olup ağırlığı 24 gramdır

Bebeğin akciğerleri anne karnındaki amniyotik sıvıyı alıp vermeye başlar

Plasenta tam kapasitede çalışmakta ve hormon üretimi ve bebeğin ihtiyacı olan oksijen ve besin iletimini sağlamaktadır

Bebeğin kolları daha da uzun ve kolay hareket edebilecek haldedir

Burun kulak ve gözler yüzde olması gereken yere yerleşmiş olup yüz karakteristikleri oluşumuna ve gelişimine devam eder

Ses telleri gelişimini tamamlar

Vücut dışındaki bağırsaklar artık bebeğin karın boşluğuna yerleşmiştir

Hemogram; Hamilelik tetkiklerinden biri olan hemogram (tam kan sayımı) hemoglobin seviyesini tespit eder. Böylelikle kansızlığın saptanması, tedavisi ve önlenmesi mümkün olmaktadır. Kan hemoglobin seviyesinin 10 gr/dl ‘nin altında olmaması gerekmektedir. Hematokrit düzeyi ise %35’in üzerinde olmalıdır.

Yetersiz demir alımı (demir hayvansal gıdalarda ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur), folik asit yetmezliği, hemoroid gibi sebeplerle oluşan kronik kan kaybı aneminin ana nedenleridir. Hamilelik dönemi sırasında ağızdan demir takviyesi (kan hapı) yapılmadığı takdirde gelişmekte olan bebek anne adayının demir depolarını tüketecektir. Bu durumda hem annedeki anemi derinleşecek hem de bu durumun yol açtığı düşük doğum ağırlıklı bebek, erken doğum riski, rahim içi gelişme geriliği, doğum sonrası lohusalık döneminde iyileşmede gecikme gibi farklı sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu sebeple özellikle hemoglobin düzeyi düşük olan anne adaylarına hamileliğin üçüncü ayından sonra demir takviyesi başlanmalıdır.

Hamileliğin 13. Haftası

Hamileliğin 13. Haftasında beslenme;

Hamilelikte, hem bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanması hem de hamilelikten dolayı artan kanınıza yeterli oksijen taşınabilmesi için anne adayının bol miktarda demire ihtiyacı vardır. Hayvansal yiyeceklerdeki demir, sebze ve kuru meyvelerde olandan daha kolay emilir. Vejetaryen bir anne adayı demirin emilimini arttırmak için aldığı besinlerin C vitamini açısından zengin olmasına dikkat etmelidir. Diyet ve demirden zengin beslenme demir eksikliğini gidermek için tek başına yeterli olmaz. Bu sebeple artan demir ihtiyacını karşılamak için demir içeren ilaçları (doktorunuzun önerisi doğrultusunda) kullanmanız önerilir. Demir bebeğin ve annenin ana ihtiyaçlarından biridir. Demir eksikliği sonucunda yorgunluk hissi ve doğum sırasında rahimde kasılma güçlüğünün yanı sıra cilt ve mukozadaki solukluk, saç dökülmesi gibi bazı fiziksel belirtiler de meydana gelir.

Demir alımı için önerilen temel besinler;

Kırmızı et (yağsız)

Üzüm

Karaciğer

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 14. haftası başlıklı makalemizde Hamileliğin 14. haftasında bebek ve Hamileliğin 14. haftasında beslenme hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 24. Haftası

Hamileliğin 22. Haftası

Hamileliğin 25. Haftası