Hamileliğin 14. Haftası

Ağız iş başında. Bebeğinizin ağzı açılıp kapanabilir ve yutkunma ve emme hareketleri yapmaya başlar. O minik yüz kasları gerçekten çok çalışıyor!

Konuşmaya hazır. Yemek borusu, soluk borusu, gırtlak ve ses telleri doğumdan sonraki o ilk çığlığa artık hazırdır.

Yüz oluşumu. Artık gözler yüzün üst kısmındaki doğru yerlerine geçmiş, kulaklar da boyundan kafanın yan taraflarına gitmiştir. Çene bir süredir tamamlanmış durumdadır ve damak artık önden arkaya birleşip kapanmaktadır.

Boyu 8-10 cm, kilosu 28-56 gram‘dır.

Hamileliğin 14. haftasında anne;

Gebeliğin 14. haftasında hormonların dalgalanmalarından dolayı hamilelerin çoğunda en azından bir besin maddesine karşı tiksinme görülmektedir. İlerleyen hamilelik haftasında hormonlardaki bu dalgalanmanın stabilize olmasıyla sona erer. Hamilelik sürecinin sağlıklı devam ettiği kanısı, iğrenilen maddelerin kızartmalar, salam ve sosis gibi besinler olmasıyla, hamilelik sürecinin sağlıksız devam ettiği ise iğrenilen maddelerin et ve süt gibi vücuda faydalı besinler olmasıyla saptanır ve bu durumda doktorunuza başvurmanız önerilir. Eğer tiksinme kahve ve sigaraya karşı ise bu durum hamilelik sürecinin gayet sağlıklı ilerlediğine işarettir.

14. gebelik haftasında anne adayının memeleri hızla büyümeye devam eder. Devamına meme uçlarından kolostrum olarak adlandırılan sıvı gelebilir. Kolostrum bebeğin dünyaya geldikten sonra annesinden emeceği ilk besindir. Hamileliğin 14. haftasında memelerde büyüme artacağı için, ilerleyen dönemlerde çatlamalar ve iz kalıntılarını önlemek için badem yağı kullanmalısınız. Ayrıca bu dönemde meme ucu pedi ve hamilelere özel sutyen kullanmalısınız.

Yine bu dönemde yakın dönemlerde olduğu gibi midede ekşime ve yanma hissi, kabızlık, baş ağrısı ve sık idrara çıkma devam edebilir. Unutmamanız gereken önemli bir durum ise kullanılan ilaçların mide problemine yol açmasıdır.

Hamileliğin 14. haftasında bebek;

Bebeğiniz bu dönemde 8,80 cm uzunluğunda olup 43 gram civarındadır.

Bebeğinizin parmaklarında dünyadaki tüm insanlardan farklı olan kendine özel parmak izi bu haftada oluşur.

Kemik yapısı sertleşerek şekillenmektedir.

Tiroit bezleri çalışarak hormon üretimine başlar.

28. haftaya kadar büyümeye devam eden lanugo tüyleri bebeğinizin tüm vücudunu sarmıştır. Bu dönemde bebeğinizin cildi çok ince ve şeffaftır.

Bebeğin cinsiyeti kız ise yumurtalıklar karın boşluğuna yerleşir, erkek ise prostat gelişimi başlar.

Anne karnında her 3 saatte bir kendini yenileyen amniotik sıvı içerisinde bebek hızlı bir şekilde hareket etmeye başlar.

Hamilelerin ortalama %50 sinde değişik şiddette spider venler (damarlanmalar) olur. Spider venüs olarak da adlandırılan bu küçük damarlanmalar genellikle göğüste, boyunda, kollarda ve yüzde meydana gelir. Bu durum hamilelikte artan kan dolaşımı ve oksijen miktarının artışından kaynaklanır. Artış fazla ise karaciğer tahlili için doktorunuza başvurmanız önerilir. C Vitamini içeren besin ve tabletlere en çok ihtiyacınız olan dönem hamileliğinizin 14. haftasıdır. Rahat giysiler giyin ve egzersiz yapın,

Hamileliğin 14. Haftası

Hamileliğin 14. haftasında beslenme;

Hamilelerin çoğu sağlıklı bir besin olan bal tüketmeleri gerekirken balın alerji oluşturacağı hissi ile tüketmek istemezler. Bal hamilelik döneminiz için sakıncalı değildir. Fakat yeni doğmuş bebek için zehirlenme riskine yol açacak kadar sakıncalıdır. Yeni doğmuş bebeğinizi baldan uzak tutmanız yeterlidir, hamileliğinizde güvenle bal tüketebilirsiniz.

Bal yeni doğmuş bebek için neden zararlıdır?

Dünyaya yeni gelen bebeklerin sindirim sistemi tam gelişmediği için içerdiği botulinum toksini ile tehlikeli bir botilismus zehirlenmesine yol açabilir. Anne adaylarının bal veya bal tüketmesinde bir sakınca yoktur. Güvenle bal tüketebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 15. haftası başlıklı makalemizde Hamileliğin 15. haftasında bebek ve Hamileliğin 15. haftasında beslenme hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 23. Haftası

Hamileliğin 15. Haftası

Hamileliğin 18. Haftası