Hamileliğin 15. Haftası

Bugünkü saçlar. Bebeğinizin saçları bu haftada oluşur ama bu durum başı tamamen saçlı olarak doğacağının bir garantisi değildir. Lanugo adı verilen son derece ince, yumuşak tüyler de bebeğinizin tüm vücudunda görünmeye başlar. Bu yumuşacık tüyler bebeğin hassas cildini amniyotik sıvıya karşı korur ve genellikle doğumdan hemen önce veya sonra kaybolur.

İncecik cilt. Bu lanugonun altında kan damalarının kan taşıdığını görebileceğiniz kadar ince bir cilt tabakası bulunur. Ağız gelişimi devam eder ve bebeğin yüzü gittikçe daha fazla hareket etme becerisi kazanır.

Boyu 11 cm, kilosu 48-71 gram‘dır.

Hamileliğin 15. haftasında anne;

Anne adayının hamileliği bu dönemde karın şişliğinden dolayı ilk görüşte hamile olduğu fark edilecek şekilde belirginleşmektedir. Anne karnında büyüye bebekle beraber anne rahmindeki leğen kemiklerinin dışına doğru yükselmesi anne adayının karnında fark edilebilir bir şişkinliğe sebep olmaktadır. Annenin ilk hamileliğe kıyasla ikinci veya üçüncü hamileliklerde hamilelik görüntüsü karın kaslarının daha esnek ve anne rahmini yerinde tutan bağların daha gevşek olması sebebiyle daha erken dönemde oluşmaktadır.

Anne adayları hamileliklerinin 15. haftasında bebeklerin hareketlerini hissetmeyi beklerler fakat anne karnındaki bebeğin hareketleri anne adayı tarafından gebeliğin 20. haftasından itibaren hissedilir. Bir anne hamileliğinin 15. haftasında bebeğinin hareketlerini hissettiğini iddia ediyorsa, ilk gebeliği değildir ve daha önceki gebeliklerindeki hislerinden doyalı 15. haftadan itibaren sabırsızlıkla bebeğinin hareketlerini hissetmeyi beklediği için bu hisse kapılır. Hamile olmayan kadınlarda bile bazen karın boşluğunda uzun süre aç kalmanın ardından yenen yemeğin sonrasında veya fazla miktarda yemek tüketiminin ardından da karında çeşitli sesler ve hareketler hissedilebilir, bu hisler erkekler ve çocuklar için de geçelidir. Bu ses ve hareketlerin anne adayı tarafından karnındaki bebeğe ait olduklarını hissetmeleri, bebek hareketlerini hissetmeyi sabırsızlıkla beklemelerinden kaynaklanır.

Bu haftada da midede yanma ve ekşime hissi, kabızlık ve baş ağrısı devam etmektedir. Anne adayının kullandığı demir ilaçları ve vitaminler mide problemlerinin meydana gelmesine neden olabilir. Bu dönemden itibaren idrara sık çıkmada artış gözlemlenebilir. Düzenli ve kuru gıdalarla beslenmeniz kabızlıktan korunmanız için tercih edilmelidir ve önerilen yöntemdir. Bu dönemde çatlakları önlemek için badem yağı kullanmaya devam etmeli ve günde ortalama 6-8 bardak su içmeniz gerekir.

Hamileliğin 15. haftasında bebek;

Gebeliğinizin 15. haftasında bebeğinizin boyu 10 cm olup 70 gram ağırlıktadır. Lanugolar bebeğinizin vücudunu hızla kaplamaya devam eder. Cildinin altındaki damarlar fark edilebilecek kadar ince ve şeffaf bir cilde sahiptir. Kirpik ve kaşlar oluşmaya devam ederken bir yandan da saçlar çıkmaya başlamıştır. Tırnakları geçtiğimiz haftaya göre daha hızlı uzamana devam eder. Duyma fonksiyonu bu haftada gelişmektedir fakat hâlen sizi duyamaz. Önceki haftalarda başının vücudunda belirgin şekilde büyük olduğundan bahsetmiştik. 15. Haftadan itibaren artık vücudun başa oranı normali insanlarda olduğu ölçüye yaklaşmaktadır. Bebeğinizin vücudundaki uzama ve gelişmeden dolayı başı artık diğer uzuvlarına göre çok büyük değildir.

Anne adayları hamilelikte cinsel ilişkiden keyif aldıkları gibi nefret te edebilirler. Cinsel üreme organlarındaki kan akışının artması sebebiyle anne adaylarında cinsel ilişki isteği artabilir. Daha önce yaşadıkları cinsel ilişkide orgazm olamamış anne adayları ilk kez gebelikte orgazm olabilmektedir. Gebeliğin ilk aylarında yaşanan bulantı ve yorgunluğun bitmesi bu durumu kolaylaştırmaktadır.

Bir tarama testi lan MSAFP (Serum Alfa Fetoprotein Ölçümü) down sendromu ve nöral tüp defekti açısından risk belirleyicidir. Hamileliğin 15 – 18. haftaları arasında yapılmaktadır. Anne karnındaki anormal düzeylerin gelişme geriliği, doğum defektleri ve genetik anomalileri ile alakalıdır. Anormal sonuçlar kanısında ileri düzey inceleme yapılması gerekir. Eğer anne adayında üçlü tarama testi yapılacaksa serum alfa fetoptotein ölçümü yapılmasına gerek yoktur.

Hamileliğin 15. Haftası

Hamileliğin 15. haftasında beslenme;

Gebeliğinizin 15. haftasında içtiğiniz suyun ve yemeklerinizde kullandığınız suyun temiz olmasına özen göstermelisiniz. Musluk suyu içmeniz veya musluk suyunu yemeklerinizde kullanmanız önerilmez. Çünkü musluk suyu içinde bakteriler ve ağır metaller barındırmaktadır. Suda bulunan ağır metaller anne karnındaki bebeğin beyninde kalıcı sorunlara sebep olabilir. Zorunlu durumlarda musluk suyu tüketimi, musluktan yaklaşık 4 dakika su aktıktan sonra devamında gelen suyun kaynatılıp soğutulmasıyla tüketilebilir. Kaynattığınız suyu soğuk suyla karıştırarak değil, dinlendirerek soğutmaya bırakmanız önerilir. Marketlerden satın aldığımız şişe suların arıtılmasında kimyasal madde kullanılmadığı için güvenle tüketebilirsiniz. Sağlık bakanlığı onayı ve çeşitli kalite sertifikalarına sahip olmayan, adı fazla duyulmamış hazır gıda ürünlerinden uzak durmalısınız.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 16. haftası başlıklı makalemizde Hamileliğin 16. haftasında bebek ve Hamleliğin 16. haftasında beslenme hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 29. Haftası

Hamileliğin 40. Haftası

Hamileliğin 11. Haftası