Hamileliğin 16. Haftası

Dik oturma. Güçlenen kaslar sayesinde bebeğiniz kafasını ve boynunu eğilmiş konumdan kaldırmaya çalışır.

Aksiyona hazır. Bu haftada bebeğiniz kollarını ve bacaklarını heyecanla hareket ettirmektedir. Bu hafta ile 20. hafta arasındaki bir zamanda ilk defa hareketi hissedebilirsiniz. Bu bir tarafa, bebeğiniz –11,5 ila 12 cm boyu ve 85 gram civarı ağırlığı ile hâlâ çok küçüktür– ve amniyotik sıvının oluşturduğu tampon, bu noktada hareketlerin hissedilmesini zorlaştırır.

Boyu 11-12 cm, kilosu 85 gram‘dır.

Hamileliğin 16. haftasında anne;

Gebeliğinizin 16. haftasında doktorunuz üçlü testi yaptırıp, bebeğinizi ultrasonografi cihazı ile tarayacaktır. Anne karnındaki bebeğin tüm organlarını inceleyip bir anomali olup olmadığını tespit eden ultrasonografi teknolojisi, kolay uygulanan bir yöntem olmakla birlikte, risksiz ve güvenli bir tarama yöntemidir. X Işınları içermediği için anne adayına veya bebeğe zarar vermez. Güvenilir yöntem olmasına rağmen verdiği sonuçlar her zaman kesin değildir. Sonuç vermekte yanılabilir fakat sağlığınıza hiçbir zararı yoktur.

Hamilelik sürecinde annede değişen hormon düzeylerinin burundaki i. tabakada şişmeye neden olması, artmış kan akımı ve dokulardaki yumuşama sebebiyle bazı anne adaylarında burun kanamaları ve nazaf konjesyon meydana gelebilir. Bu sorun bazı anne adaylarda tüm hamilelik dönemi boyunca devam edebilir. Burun kanamalarının sıklaşması C vitamini eksikliğinden de kaynaklanır. Bu dönemde burnunuzda kanama meydana geldiğinde doktorunuzun kontrolü dışında burun damlası kullanmanız sakıncalı olabilir.

Ve yine karşılaşmak istemediğiniz bir satır; bu haftada da diğer haftalarda olduğu gibi midede yanma ve ekşime hissi, kabızlık ve baş ağrısı devam edebilir. İdrara çıkma sıklığında bu haftada artış olabilir. u haftada günde 2 porsiyon taze meyve tüketip 6-8 bardan su içmeniz önerilir. Badem yağı ve kakao yağı kullanımını ihmal etmeyiniz, çatlakları korumanız için en etkili yöntemlerdir ve hiçbir yan etkisi yoktur.

Hamileliğin 16. haftasında bebek;

Gebeliğin 16. haftasında anne karnındaki bebeğin baş-popo mesafesi 11,50 cm olup 100 gram ağırlıktadır. Anne karnındaki bebek bu haftadan itibaren başını dik tutabilir. Bebeğinizin kol ve ayak hareketlerini bu haftada hissedebilirsiniz, bazı anne adayları bu durumun gaz sancısı veya kanat çarpması olduğu hissindedir. Bebeğinizin cilt altında bu haftada yağ depolanmaya başlar. Göz kırpma hareketleri oluşmaya başlar ve gözleri vücudun orta hattına doğru yaklaşır. Ayak parmakları ve tırnakları şekillenmeye başlar. Ultrasonografide bu haftada veya önümüzdeki haftada görebileceğiniz gibi bebek bu haftadan itibaren emme reflexlerinden dolayı başparmağını emmeye başlayacaktır. 15. haftada bebeğin dış genital organları utrasonografide görülebilir. Akciğerleri ile düzenli olarak amnios sıvısı alıp verir. Kalbi günde 10 litreden fazla kan pompalamakta olup kalp atışları annenin 2 katı hızdadır. Plasenta ve bebek bu hafta aynı boydadır.

Hamileliğin 15-18. haftalarında yapılan üçlü test anne adayı kan örneğinden B-hCG, AFP ve estoril düzeyinin kontrol edilmesiyle nöral tüp defetki riski, triozmi 18 ve triozmi 21 i saptayan bir tarama testidir. down sendromu sınırı 1:250 dir ve her hamilelikte yapılması gereken bir testtir. Pozitif sonuçta amniosentez önerilmektedir.

Hamilelikte anne adayının kalp ve böbreklerinin yükü, vücut kan volümünün artmasıyla birlikte artar. Bu nedenle doktorunuz aksini önermedikçe tuz kısıtlamasına gidilmemeli ve günde 6-8 bardak su içilmelidir. Aşırı tuz alımının da ödeme sebep olacağını unutmayınız.

Günlük demir hapı almanız vücudun artan demir ihtiyacını karşılamak ve anemi önlemek için gereklidir.

Hamileliğin 16. Haftası

Hamleliğin 16. haftasında beslenme;

Doktorunuz size hamileliğinizin 3. ayından sonra lohusalık döneminizin sonuna kadar bazı multivitaminler kullanmanızı önerecektir. Kullanacağınız multivitamin hapları hamileler için özle üretilmektedir. Multivitamin haplarının da yan etkileri bulunmaktadır ve kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Önerilen en sağlıklı multivitamin hapının içeriği aşağıdaki şekilde olmalıdır;

Az miktarda selenyum, bakır, magnezyum ve biotin içermelidir.

En az 100 mg demir olmalı ve anne adayının kansızlığına göre gerek görüldüğünde artırılmalıdır.

15 mg. çinko olmalıdır.

800-900 mg dan fazla folik asit tehlikelidir.

En az 3 mg B6 vitamini olmalıdır.

En az 2 mg Riboflavin olmalıdır.

En az 70 mg C vitamini olmalıdır.

En fazla 400 iü A vitamini olmalıdır. Fazlası bebeğiniz için toksitir, beta karoten formu tercih edilmelidir.

En fazla 400 iü B vitamini olmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 17. haftası başlıklı makalemizde Amniosentez nedir, Amniosentez niçin yapılır ve Hamileliğin 17. haftasında bebek hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 27. Haftası

Hamileliğin 38. Haftası

Hamileliğin 31. Haftası