Hamileliğin 25. Haftası

Her yer doldu. Bebeğinizin cildi hâlâ ince, kırışık ve solgundur, ama yeni yağ ve kaslar sayesinde her gün biraz daha dolgunlaşmaktadır. Cildinin altında minik kılcal damarlar oluşmaya başlamış, bebeğinize pembemsi bir ton vermiştir.

Beyinsel kazançlar. Beyin zarı, karmaşık katmanlar halinde gelişmektedir. Hareketlerin büyük bir kısmı hâlâ daha önceden oluşmuş diğer beyin alanları tarafından kontrol edilmektedir.

Boyu 30-33 cm, kilosu 680 gram‘dır.

 

Hamileliğin 25. Haftasında anne;

Hızla büyüyen ve gerilen karın cildindeki kaşınmalar anne adayını sıklıkla rahatsız eden bulgulardan biridir. Hamilelik haftaları ilerledikçe kaşıntılar da sıklaşıp uyku pronlemlerine sebep olur. Cildin nemlendirilmesi, kaşıntı problemini azaltır. Önerilen yöntem doğal zeytinyağı veya kakao yağı ile masaj yapılmasıdır. Kaşıntılarda anormal artış gözlemlendiğinde calamin ve antihistaminik kullanılabilir.

Hamileliğin 25. Haftasında anne rahmi futbol topu büyüklüğüne ulaşmıştır ve hızla büyümeye devam eder. Büyüyen rahim bel bölgesindeki sinirlerde kasılma yapacağı için bel bölgesinde ve bacaklarda sancılar meydana gelir. Bu durumda fırsat buldukça dinlenmeli, ayakta fazla kalmamalı, yatarken sürekli aynı şekilde yatmayıp sıklıkla pozisyon değiştirmeli, ılık duş almalı ve doktorunuzun önereceği ağrı kesicileri kullanmalısınız.

Hamileliğin 25. Haftasında bebek;

Bebeğinizin boyu 34 cm olup 650 gram ağırlıktadır.

Burun delikleri açılmıştır ve koku alabilmektedir

Kulakları tüm fonksiyonuyla çalışmaktadır. Yüksek seslerde aniden gözlerini açarak tepki gösterebilir.

Doğumdan sonraki ilk birkaç günde dışarıya atılacak olan dışkı (mekonyum) kalın bağırsaklardaki gelişimini tamamlamıştır. Bazı bebekler doğumdan önce amniotik sıvı içerisine mekonyum çıkarabilirler.

Bebeğin akciğerlerinde damarlanma sistemi oluşur

Önceki haftalarda oluşumuna başlayan Omurilikteki sinir sistemi oluşumunu tamamlar

Amniotik sıvıyı ciğerlerine doldurarak nefes alıp veren bebeğiniz bunu sıklaştırdığında hıçkırmaya başlar. Bebeğin ilk hıçkırığı anne karnında hamileliğin 25. Haftasında başlar.

Kolostrum nedir?

Kolostrum; doğum sonrasındaki ilk hafta bebeğin annesinden emdiği süttür. Bebek için en sağlıklı besin kaynağıdır. Anneden gelen antikorları da içeren kolostrum, az miktarda olmakla beraber güçlü ve kaliteli besin kaynağıdır. Bebek yeni doğduğunda dışarıdan gelen enfeksiyonlara karşı antikor üretimi yapamayacağı için anneden aldığı kolostromun bu açıdan önemi büyüktür. Bebeğin ilk 6 haftasında dışarıdan gelen enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar. Kolostrum sayesinde bebeğiniz bağırsaklarındaki dışkıdan da daha rahat kurtulabileceği için sarılık olma ihtimali de azalır.

Hamileliğin 25. Haftası

Hamileliğin 25. Haftasında beslenme;

Bebeğinizin kalsiyum ve protein ihtiyacı için süt çok önemlidir. Bazı anne adayları bulantı ve gaz şikayetlerinden dolayı fazla süt içemezler. Fetusun kemig yapısının gelişimi ve tamamlanması için hamileliğinizin 20. Haftasından itibaren süt içmelisiniz, eğer süt içemiyorsanız doktorunuzdan da öneri alarak aşağıdaki besin tablosuna uymalısınız.

1 porsiyon brokoli ve bezelye

1 adet güvenilir marka sade dondurma (ambalajlı)

2 kibrit kutusu kadar yağsız kaşar peyniri

2 adet karper peyniri

Bebekler ve çocuklar için hazırlanmış yoğurtlar (küçük paket)

Bir kase yağsız diyet yoğurdu

Süt ve süt ürünleri tüketiminde genel öneri light ‘yağsız’ tercih edilmesidir. Bu ürünlerin kullanımında bebeğinizin sağlığı için hiçbir sakınca olmadığı gibi, kullanımı önerilmektedir. Light süt ürünlerinde kalsiyum oranı daha fazla olduğu için kilo kontrolünüzü de dengete tutmanız açısından faydalıdır.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 26. haftası başlıklı makalemizde Hamileliğin 26. Haftasında bebek, Hamileliğin 26. Haftasında beslenme ve Hamileliğin 26. Haftasında idrar yolu enfeksiyonları hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 39. Haftası

Hamileliğin 34. Haftası

Hamileliğin 24. Haftası