Hamileliğin 29. Haftası

Sıcaklık kontrolü. Bebeğinizin beyni, vücut sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olacak kadar olgunlaşmıştır. Doğduğunda o minik vücudunda yüz milyarlarca sinir hücresi olacaktır. Bu çok fazla gibi görünebilir, ama doğduktan sonra bebek daha fazla hücre üretmeyecektir.

Dolgu kaplama. Bebeğiniz gittikçe tam gelişmiş bir bebeğe benzemektedir. Devam eden kilo artışı yüzünden cilt yüzeyi daha pürüzsüz ve soluktur. Bu yağlar bebeğinizi sıcak tutmaya yardımcı olacaktır.

Boyu 38-40 cm, kilosu 1,13-1,36 kilogram‘dır.

Hamileliği 29. Haftasında anne;

Anne adayları gebeliğin 29. Haftasında leğen kemiklerinde bulunan eklemlerin hormonlarının etkisiyle ve büyüyen rahmin basısı sebebiyle sırt ve bel ağrılarından şikâyetçidir. Sırt ağrıları daha çok ayakta dururken ve otururken hissedilir. Bu ağrılara ek olarak aşırı yorgunluk da hissedilmektedir.

Sırt ve bel ağrılarını azaltmak ve kaybolan enerjiyi yeniden kazanmak için düzenli olarak sabahları ve akşamları yürüyüş yapmak gerekir. Mevsim elverişliyse anne adaylarına bu dönemde yüzmeleri önerilir.

Kalsiyum eksikliyi veya kalsiyum – magnezyum dengesindeki bozulma sebebiyle bacaklarda kramplar meydana gelmektedir. Bu durumda doktorunuzun kontrolünde magnezyum tedavisi bacaklardaki kramplara kesin ve kalıcı çözümdür

Hamileliğin 29. Haftasında bebek;

Bebeğin boyu 38,5 cm olup 1150 gram ağırlıktadır ve anne karnında oldukça fazla yer kaplamaya başlamıştır

Anne adayının gün içerisinde sürekli hareket halinde olmasından dolayı amniotik sıvı bebeğe beşik etkisi oluşturmaktadır ve bebek gün içerisinde genellikle aralıklı olarak uyumaktadır. Gün içerisinde uyku ihtiyacını tamamladığı için gece boyunca sürekli uyanıktır

İlerleyen günlerde doğuma hazırlık için anne karnında baş aşağı cenin pozisyonuna kendini hazırlamaktadır

Bebeğin tat alma işitme görme ve koku alma duyuları hızla gelişmektedir

Beylinin ısı ayarlama merkezi oluşumunu tamamlamıştır

Bebek yağ dokusu depolamaya devam etmektedir

Hamilelikte son âdetin ilk gününden başlanarak yapılan hafta hesaplarında bir çok anne adayı bebeğin ultrasonografik ölçüleri ve tahmini ağırlığının o hafta ile birebir uyumlu olmasını beklemektedir. Ölçüm değerleri veya tahmini ağırlık ortalamalara göre belirlenmekte olup 3500 gr doğum ağırlığına sahip olacak bebekler için uyumlu olabilmektedir. Fakat doğum ağırlığı 2500-4000 gr arasında değişebilir. Bebeğin farklı ölçüleri de içinde olduğu hamilelik haftasından 1 hafta önce veya sonra olabilir. Ultrasonografi ile belirlenen ağırlık ortalama ± %10 değişkenlik gösterebilmektedir. Ek olarak eğer bebeğin ölçümleri hamilelik haftasından 2 hafta büyükse iri bebek, 2 hafta küçükse büyüme-gelişme geriliği açısından takibe alınmalıdır. 15 gün ara ile yapılan seri ölçümler aydınlatıcı olacaktır.

Hamileliğin 29. Haftası

Hamileliğin 29. Haftasında beslenme;

Beslenme; hamilelik dönemi boyunca anne adayının sağlığı ve bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Anne adayları daha önce akıllarına bile gelmeyen yiyecek türlerini özenmektedir. Bazı besin türleri hamilelik döneminde anne adayı ve bebek için ZARARLIDIR.

Hamilelikte zararlı yiyecekler;

Deniz kabukluları, Yüksek civa seviyesi içeren derin su balıkları

Az pişmiş veya çiğ et, tavuk ve balık, özellikle pişirilmeden servis yapılan sushi (Suşi)

Çiğ yumurta, taze ve pastörize olmayan peynir, pastörize edilmemiş süt ve meyve suları, salam, pastırma, sucuk, çiğ sosis, sakatatlar, karaciğer, hazır yemekler, günde 2 fincandan fazla sıcak çay veya kahve, bitki çayları hamilelik döneminde anne adayı ve bebek için ZARARLIDIR. Sadece doktorunuzun önerdiği bitki çaylarını tüketmelisiniz.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 30. haftası başlıklı makalemizde Hamileliğin 30. Haftasında bebek, Hamileliğin 30. Haftasında beslenme ve Hamilelikte en uygun yatış pozisyonu hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 36. Haftası

Hamileliğin 13. Haftası

Hamileliğin 34. Haftası