Hamileliğin 32. Haftası

Yukarılar – aşağılar. Çoğu bebek bu hafta içinde baş aşağı veya tepe üstü pozisyona yerleşir. İdeal olarak doğuma kadar bebek bu konumunu koruyacaktır. Yine de büyük gün gelmeden önce birkaç kere pozisyon değiştirebilir.

Olabildiğince dolu. Şu anda uterusunuzda bulunan yaklaşık bir litre amniyotik sıvı içinde bebeğinizin baş yukarıda konumdan baş aşağı konuma geçmesi gayet kolaydır. Önümüzdeki sekiz hafta içinde bebeğin boyu büyüdükçe amniyotik sıvı miktarı da azalacaktır.

Boyu 42-43 cm, kilosu 1,59 – 1,81 kilogram‘dır.

Hamileliğin 32. Haftasında anne;

Şu an hamileliğinizin bitmesine 8 hafta var ve hamileliğinizin 8. ayına girdiniz. Plasenta problemlerinden plasenta previa ve ablatio plasenta; doğum yaklaştığında sorun oluşturan kanamaların en büyük sebebidir. Bu sorunlar plasenta rahim ağzının içten kapanmasına sebep olarak doğum esnasında ciddi kanamalar ve ağrılara yol açabilir.

Plasenta previa; nadiren görülen bir problemdir ve daha önce birden fazla doğum yapan anne adaylarında ya da sezaryen ile doğum yapmış anne adaylarında daha sık meydana gelir. Doktorunuzun kontrolü altında muayenelerinizde plasenta problemi yaşayıp yaşamayacağınız tespit edilmiş ve bilgilendirilmişsinizdir. Plasenta previa saptanmış ise normal doğum yapmanız mümkün değildir, sezaryen doğum yapmalısınız. Bebek ayaklarıyla tekmelediğinde kanamalara sebep olmaktadır, kanamaların sık ve şiddetli olması durumunda acil müdahale gereklidir.

Ablatio plasenta; Plasentanın erken ayrılmasından dolayı ağrı ve kanamaya sebep olabilir. Acil müdahale yapılmadığında anne karnındaki bebeğin hayatını ve anne adayı sağlığını ciddi tehlikeye sokabilir.

Hamileliğin 32. Haftasında bebek;

Bebeğin boyu 44 cm olup 1500 – 1700 gram ağırlıktadır.

Büyük ihtimalle başı aşağıya doğru dönmüş ve doğum pozisyonuna hazırlanmıştır.

Daha az ve güçlü hareket etmektedir çünkü hareket alanı artık oldukça daralmıştır.

Ayak parmaklarındaki tırnakların tamamı oluşmuştur.

Beş duyusu eksiksiz olarak tam faaliyeti ile çalışmaktadır.

Saçları uzamıştır.

Ve uyuduğunda rüyalar görmeye başlamıştır.

Hamileliğin 32. Haftası

Hamilelikte doğum izni; Hamileliğin 32. Haftasında anne adaylarının yasal olarak doğum iznine ayrılma hakkı başlamıştır. Yeni düzenlemeye göre hamileliğinizi takip eden doktorunuzun vereceği yazılı izin ile 5 hafta daha işe devam ederek bu süreyi doğum sonrası 8 haftalık izninize ekletebilirsiniz. Doktorunuzdan alacağınız izin belgesiyle beraber en az son 4 priminizin ödendiğini gösterir bordro ile resmi olarak bağlı olduğunuz sağlık kuruluşuna onaylatmalısınız. Doğum sonrası yasal izninizin bitmesiyle de aynı şekilde başvurmalısınız.

Doğum izni ile ilgili yasa doğumun 40. Haftada gerçekleşeceği düşünülerek doğumdan 8 hafta önce olarak düzenlenmiştir. 36. Haftada doğum yapmanız durumunda izninizin 4 haftası böse gitmektedir. Gün aşımı durumunda doğum hamileliğin 41. Haftasında gerçekleşirse bir hafta herhangi bir nedenle yapılacak planlı sezaryenler de sezaryen tarihinin beklenen sezaryen tarihinden 10 gün önce verilmesi sebebiyle anne adayının bu izni de kullanma isteğidir. Bu istek kanunen karşılanmaktadır.

Hamileliğin 32. Haftasında beslenme;

Hamilelik esnasında farklı nedenlerden dolayı aspirin kullanılmaktadır. Zaman zaman kalp hastalıkları riski dolayısıyla kardiologlar tarafından 41 haftalık hamilelik süreci boyunca kullanılması gereken durumlarda sadece düşük doz aspirin önerilmektedir. Ek olarak bazı kadın doğum uzmanları, faydası ve tesiri çok tartışmalı olsa da hamileliğin belirli dönemine kadar düşük dozlu aspirin önermektedir.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 33. haftası başlıklı makalemizde Hamileliğin 33. Haftasında bebek, Hamileliğin 33. Haftasında beslenme ve Yeni doğan sünneti hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 8. Haftası

Hamileliğin 29. Haftası

Hamileliğin 25. Haftası