Hamileliğin 33. Haftası

Hızlı öğrenme. Bu noktada bebeğiniz çevresindeki sıvı dünyayı görebilir, bir ayak parmağını kavradığını veya başparmağını emdiğini hissedebilir, amniyotik sıvının tadını alabilir ve kalp atışlarını işitebilir. Su kesesinde kokuları taşıyacak hava yoktur, ama olsaydı bebeğiniz çevresindeki ortamın kokusunu da alabilirdi.

Başlar yukarı. İnanılmaz beyin büyümesi yüzünden bebeğinizin baş çevresi sadece bu son hafta içinde neredeyse 1 cm artmıştır.

Menüye dikkat. Beslenmenize dikkat etmek, her zamankinden daha önemlidir. Önümüzdeki birkaç hafta içinde bebeğinizin protein ve yağ gereksinimleri azami düzeye çıkar, bu yüzden dengeli beslenmeye dikkat edin. Bebeğiniz artık 41 cm boyunda, 1,8 kg ağırlığındadır ve önümüzdeki yedi hafta içinde bu kiloyu iki katına çıkarmayı planlamaktadır.

Boyu 42-44 cm, kilosu 1,9 kilogram‘dır.

Hamileliğin 33. Haftasında anne;

Daha önce doğum yaptıysanız evinizdeki çocuğunuzun kardeşinin doğum hazırlıklarına katkıda bulunmasını sağlayın. Hamileliğinizde çocuğunuz kardeşinizin bir an önce gelmesi için heyecanlansa da doğumdan sonra bir süre kıskanacaktır. Evdeki çocuğunuza yerinin ayrı olduğunu hissettirmeli ve yeni doğan bebeğinizin bakımı konusunda ondan yardım almalısınız. Bebeğinizin odasını hazırlarken ve eşyalarını hazırlarken abi veya ablasının seçime yardımcı olması önemlidir. Sorumluluk alması ve fikir sunması kardeşini kıskanma duygusunu azaltıp onu sevme duygusunu artıracaktır.

Anne adaylarının çoğunda hamileliğin 33. Haftasında ellerde elektriklenme, karıncalanma ve uyuşma gibi şikayetler gözlemlenmektedir. El bileği içerisinde yer alan karpal tünel boşluğundan geçen median sinirin görevi el parmaklarının hareketlerini sağlamaktır. Hamilelikte sıvı tutulması sebebiyle bu boşluk daralır ve karpal tünel sendromu meydana gelmektedir. Bu durum ciddi sorunlara yol açabileceğinden el bileği ateli kullanılması gerekebilir.

Hamileliğin 33. Haftasında bebek;

Bebeğin boyu 45 cm olup 1850 gram ağırlıktadır

Erkek bebeklerde ultrasonografide doktor tarafından görülebilecek olan testislerin torbaya inmesi tamamlanmıştır

Surfaktan maddesinin yapımının hızlandırılması için akciğerler daha hızlı bir şekilde amnios sıvısını solumaktadır

Bebek vücudunu kaplayan verniks tabakası kalınlaşmıştır

Yeni doğan sünneti; Ülkemizde bebeklere en sık uygulanan cerrahi işlem olmakla beraber tıbbi sebeplerle yapılan sünnetler sünnet tarihinin erkene alınmasıdır. Günümüzde sünnet konusunda gündemde önemli bir yer edinen ve özellikle sosyal, kültürel düzeyi ve sosyal yapısı gelişmiş ailelerde yeni doğan sünneti olarak adlandırılmaktadır.

Lokal anestezi uygulanarak yapılan bu operasyonda bebeğin operasyon öncesi aç kalmasını sağlamaya gerek yoktur. Ürolojik bölgedeki derinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğu için operasyon esnasında kanama kontrolü daha kolaydır. İşlem sonrasında kanama ihtimali yok denecek kadar azdır.

Yeni doğan sünneti işleminde bebekler de ağrıyı hissedebilir fakat çok küçük bir iğne kullanılarak bölgeye lokal anestezi uygulanır ve ağrı tamamen geçtikten sonra sünnet işlemine başlanır. Sünnet esnasında bebek bir biberon ile beslenir ve bu durumda ağrı duyusu dikkatli beslenme duyusuna yönleneceği için hiç acı hissetmez.

Hamileliğin 33. Haftası

Hamileliğin 33. Haftasında beslenme;

Anne adayları hamilelik dönemlerinde özel günlerde az miktarda da olsa alkol alımının zararları konusunda endişelidir. Yapılan araştırmalara göre hamilelikte minimum ölçüde örneğin yemeklerde bir küçük kadeh şarap alımının anne sağlığına veya bebek gelişimine fazla bir zararı olmadığı saptanmıştır. Fakat hamilelik döneminde fazla miktarda alkol alımı anne ve bebek sağlığı için tehlikelidir. Hamilelikte alınan aşırı alkol, hamilelik gidişatını olumsuz yönde etkileyeceği gibi, bebekte zihinsel yetersizlik ve gelişme geriliğine sebep olmaktadır. Hamilelik süreci için güvenli bir alkol dozu yoktur, yapılan araştırmalar doğrultusunda düşük dozda alkol alımının fazla bir zararı olmayacağını belirttik fakat siz yine de hamilelik döneminizde alkol almamaya özen gösterin. Unutmayın ki alkollü içeceklerin zararı olsa da olmasa da insan sağlığına hiçbir faydası yoktur. Anne karnındaki bebeğin kan dolaşımı anne kanına ortak olduğu için hamilelik döneminizde sağlığa zararlı tüm besinlerden uzak durmanız önerilir.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 34. haftası başlıklı makalemizde Hamilelikte bacak kramplarını azaltabilmek için alınabilecek önlemler, Kalsiyum içeren besinler ve Potasyum içeren besinler hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 36. Haftası

Hamileliğin 38. Haftası

Hamileliğin 40. Haftası