Hamileliğin 34. Haftası

İniş başladı. Bebeğiniz erkekse testisleri artık skrotuma inmektedir. Bebeğinizin skrotumu doğumdan hemen sonra büyük görünüyorsa endişelenmeyin, bu şişlik ekstra sıvı yüzündendir ve yaklaşık bir hafta içinde inecektir.

Maviş bebek. Şu anda bebeğinizin gözleri mavi renktedir. Bebeğiniz doğumdan sonraki birkaç hafta boyunca ışığa maruz kalıncaya kadar iristeki renklenme süreci tamamlanmayacaktır.

Boyu 43-46 cm, kilosu 2,13-2,27 kilogram‘dır.

Hamileliğin 34. Haftasında anne;

Bebeğin doğumuna yaklaştığınız için evinizdeki bebek hazırlıklarını tekrar kontrol edip eksikleri tamamlamalısınız. Doğumun ilk haftasında bebeğinizin ihtiyacı olan kıyafetler (10’lu hastane çıkışı set, iç ve dış zıbın, patikli pantolon, tulum), bebek bezi, pişik kremine ihtiyacınız olacaktır. İlk kez doğum yapacak olan anne adayları bu durumda akraba ve yakın çevresindeki deneyimli kişilerden yardım alabilir, kitaplar ve internet sitelerindeki makalelerden faydalanabilirler. Bebek eşyalarına ek olarak doğumda anne adayının ihtiyacı olan ürünlerin de gözden geçirilip eksiklerinin tamamlanması gerekir. Erken doğum ihtimaline karşı doğum ve bebek için gerekenler eksiksiz olarak hazır bulundurulmalıdır.

Anne adayları bu hazırlıklara ek olarak hastanede kalacakları oda için süslemeleri ve misafirlerine ikram edeceği ürünleri hazırlamalıdır.

Hamilelikte bacak krampları; Geçtiğimiz birkaç haftada bahsettiğimiz uykusuzluğu yenerek düzenli uyumaya başlayan anneler zaman zaman ani bacak kramplarıyla karşılaşabilmektedirler. Hamilelikte bacak kramplarının şiddeti anne adaylarını gece uykularından uyandıracak kadar şiddetlidir.

Hamilelikte bacak kramplarını azaltabilmek için alınabilecek önlemler; Gün içerisinde düzenli olarak egzersiz yapılması, Uzun süre aynı pozisyonda oturmak, Sırt üstü (yüz yukarıya bakarak) yatarken ayakların kafa hizasının ortalama 40 santim yukarısında olması, zengin kalsiyum içeren besinler tüketilmesi hamilelikte bacak kramplarını azaltmak için önerilen yöntemlerdir. Krampın çabuk geçmesi için kramp girdiğinde parmak uçlarınızla kramp giren bölgeye içten dışa doğru hafif temaslı masaj yapabilirsiniz.

Hamileliğin 34. Haftasında bebek;

Bebeğin boyu 45 cm olup 2000 – 2200 gram ağırlıktadır

Anne karnındaki amniotik sıvı gün içerisinde ortalama 6-7 kez kendini yenilemekte ve bebeğin idrarından meydana gelmektedir. Bebek idrarını dışa salarak oluşturduğu bu amniotik sıvıyı yutarak ve tenindeki gözeneklerden vücuduna çekerek sirkülasyon yapıp sürekli yenilemektedir.

Bebekler kendilerini bu haftada doğuma hazırlamak için baş aşağı pozisyonda durmaktadır

Doğmadan önce yüzünü çizebilecek düzeyde tırnakları uzamıştır

Uyurken gözlerini kapatmakta ve uyku düzenini dış dünyaya özdeşle kazanmaktadır

Bu haftada erkek bebeklerin torbaya inen testisleri doğumdan sonra doktor tarafından kontrol edilmelidir

Anne adayından bebeğe bağışıklık hücreleri transfer olmaya başlamıştır ve doğuma kadar devam edecektir. Doğumun ardından ilk anne sütünde bile bağışıklık hücreleri anneden bebeğe transfer edilecektir.

Hamileliğin 34. Haftası

Prezentasyon; Doğumdan önce anne karnındaki bebeğin doğum kanalına giren kısmıdır. Bebeklerin birçoğu hamileliğin 34. Haftasında bu pozisyona hazırlanır. Doğum günü öncesinde anne karnındaki bir bebeğin bu pozisyonda olma olasılığı %96’dır. Bunun temel sebebi anne karnındaki boşlukta ters duran bir armut biçiminde bulunan kendini en rahat hissettiği pozisyon olmasıdır. Doğum öncesi hamileliğin 37. Haftasından itibaren hâlen makat prezentasyonunda olmaktadır ve bu durumda sezaryen doğum yapılması önerilir. Bebek ters pozisyonda iken sezaryen uygulanmadan doğum yapılması anne sağlığı için olduğu kadar bebek sağlığı için de tehlikelidir.

Hamileliğin 34. Haftasında beslenme;

Zengin potasyum ve kalsiyum içeren besinler kas kramplarını azaltmaktadır. Günlük gıdalarla potasyum almanız mümkündür.

Potasyum içeren besinler; Soya fasulyesi, peynir, somon balığı, yoğurt, portakal, greyfurt, muz

Kalsiyum içeren besinler; Peynir ve yoğurt gibi süt içeren besinler ve taze süt.

Bu besinler hamilelikte her gün düzenli olarak tüketilmelidir. Doktorunuz önermedikçe kalsiyum içeren ilaçları kullanmayınız. Kalsiyumu doğal gıdalarla almanız önerilir.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 35. haftası başlıklı makalemizde Epidural, Hamilelikte ağrısız doğum ve Hamilelikte stres hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 15. Haftası

Hamileliğin 11. Haftası

Hamileliğin 26. Haftası