Hamileliğin 36. Haftası

O ses ne tatlı ses. Araştırmalar, yeni doğanların başka seslere kıyasla annelerinin sesini tercih ettiğini göstermektedir. Araştırmalar ayrıca yeni doğanların, uterustayken sürekli kendilerine çalınan bir şarkıyı da tercih ettiğini bulmuştur. Başlamak için çok geç değil: her gün belirli bir saat seçip sevdiğiniz bir CD’yi veya kaseti çalın, en sevdiğiniz şarkıyı söyleyin veya bebeğinize bir masal okuyun.

İnanılmaz, şekillenebilir kafatası. Bebeğinizin kafası, rahim boynunuzdan ve leğen kemiğinizden geçecek şekilde özel bir tasarıma sahiptir. Bebeğinizin kafatasındaki kemikler henüz birleşmemiştir; bu gevşek yapı size veya bebeğinize zarar vermeden doğum kanalından geçmesini kolaylaştırır. Bu kemikler, hayatının ilk yılında kademeli olarak birleşecektir.

Boyu 47-48 cm, kilosu 2,49-2,72 kilogram‘dır.

Hamileliğin 36. Haftasında anne;

Anne adayı daha önce doğum yapmamışsa doğuma bir ay kala ilk bebek leğen kemiklerinde meydana gelen doğum kanalına girmeye başlar. İkinci veya üçüncü doğumunu yapan annelerde bu durum ileriki haftalarda veya doğum anında başlayabilir.

Gerçek doğum sancıları ile yalancı doğum sancıları arasındaki farklar;

Yalancı doğum sancıları; Gebeliğin 36. Haftasında yalancı doğum sancılarındaki etkilerin artışıyla yanılmalar olabilir. Anne adayının dinlenmesine ve rahatlamasına engel olan düzensiz yalancı doğum sancılarının şiddeti giderek artmaz ve ne zaman geleceği de hiç belli olmaz.

Gerçek doğum sancıları; Yalancı doğum sancılarının aksine düzenli ve ritmik olarak hissedilmekle beraber anne adayının sancı esnasında dinlenmesine ve rahatlamasına olumsuz etki etmektedir. Pozisyon değişikliği ve istirahatler sancı şiddetlerini azaltmaz, kasılma esnasında anne karnı sertleşir, ağrı sona erdiğinde karın yumuşar. Hissettiğiniz kasılmayı tanımlayamadığınız durumda doktorunuza başvurarak NST testi yaptırmanız önerilir. Rahim kasılmalarındaki sıklık ve şiddet doktor kontrolünde NST testi ile saptanabilir.

Hamileliğin 36. Haftasında bebek;

Bebeğin boyu 47 cm olup 2500 – 2700 gram ağırlıktadır.

Dişlerinin çıkması için henüz zamana ihtiyacı vardır fakat damakları yeterince sertleşmiştir.

İpeksi bir tene sahip olmuştur ve cildi iyice yumuşamıştır.

Karaciğerleri bazı enzimleri salgılamaktadır.

Böbrekleri düzenli olarak çalışmaktadır.

Bebeğin organlarının tümü dış dünyadaki fonksiyonlarını kazanmış ve düzenli olarak çalışmaktadır.

36. gebelik haftasından itibaren doğan bebeklerde büyük ihtimalle yoğun bakıma gerek duyulmayacaktır.

Travay; Anne adaylarında düzenli rahim kasılmalarının meydana gelmesiyle başlayan süreç halk dilinde doğum eylemi olarak tıp dilinse ise travay olarak adlandırılır.

Doğumdaki 3 evre;

1. Evre; Rahim ağzında sebep olacak şiddetteki kasılmaların başlamasından itibaren rahim ağzının tamamen açılmasına kadar geçen süredir.

2. Evre; 1. Evrenin tamamlanmasıyla rahim ağzının tamamen açık olduğu andan itibaren bebeğin doğumunun tamamlanmasına kadar geçen süredir.

3. Evre; 2. Evrenin tamamlanmasıyla plasenta ve eklerinin ayrılmasıdır.

Sağlıklı bir doğumun gerçekleşebilmesi için anne rahmi düzenli aralıklarla açılmasına destek olması amacıyla rahimde kasılmalar meydana gelmelidir. Rahimde yaşanan kasılmalar endişeye sebebiyet vermemeli, sağlıklı bir doğum yaşanacağına işaret olarak değerlendirilmelidir. Kasılmaların bir diğer fonksiyonu kendini doğuma hazırlayan bebeğin rahim ağzına itilmesini sağlamaktır. Anne karnında bebek yan duruş, oblik duruş gibi baş gelişi bir pozisyonda ise doğum kanalına ilerleyemez. Doğum kanalı ve bebek arasında uyumsuzluk olmamalıdır. Doğum kanalındaki son çıkış noktasına doğru ilerleyen bebek rahim ağzının 10 cm açılmasıyla dünyaya gelir ve devamında plasenta ve ekleri ayrılarak sağlıklı bir doğum tamamlanmış olur.

Hamileliğin 36. Haftası

Hamileliğin 36. Haftasında beslenme;

Hamileliğin son ayında günlük ihtiyacımız olan tuz miktarı bir tatlı kaşığına eşdeğer olan 6 gramı geçmemelidir. Mu miktar gıdalara ilave edilmesi gereken tuz miktarı değil, gıdalarda bulunan tuz oranına da dahil olarak düşünülmelidir. Dengeli bir beslenme için aldığımız gıdalarda bulunan tuz miktarlarını da dikkate alarak gıdalara ilave olarak ortalama 2 gram tuz eklemek bu dengeyi koruyacaktır. Anne adaylarına tamamen tuzsuz beslenme önerilmez. Hamilelik haricinde mevcut bir rahatsızlık varsa (böbrek yetmezliği, kandaki üre miktarında artış gibi durumlarda) doktorunuz ve diyetisyeninizden alacağınız öneri doğrultusunda tuz kullanımına dikkat etmelisiniz. Tamamen tuzsuz beslenmelerde tansiyon düşüklüğü yaşanabilir.

Gece boyunca gıda alımı yapamayacağınız için ve gün içerisinde aldığınız besinlere bebeğiniz ortak olacağı için uyandığınızda güne kahvaltı yaparak başlamalısınız. Gün ve gece boyunca etkin kalori yakabilmeniz için güne kahvaltıyla başladıktan sonra beslenmeyi gün içerisine yaymalısınız. Hamileliğin son ayında düzenli beslenme için öğünleri 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde belirlemelisiniz. Her yediğiniz yemekte midenizin üçte birini boş bırakmalısınız. Bu dönemde midenizi katı gıdalarla doldurmamalısınız. Katı gıdalar midedeki öz suyun eşit oranda yayılmasını engelleyerek sindirimi olumsuz yönde etkilemektedir.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 37. haftası başlıklı makalemizde NST Testi hangi durumlarda uygulanır?, NST Testi nedir? (Non Stres test) ve Sezaryen doğum hangi durumlarda yapılır hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 17. Haftası

Hamileliğin 34. Haftası

Hamileliğin 27. Haftası