Hamileliğin 38. Haftası

Artık her gün olabilir. Her ne kadar hesaplanan doğum tarihinize hâlâ iki hafta olsa da bebeğiniz artık tam gelişmiş kabul edilir. Bebeklerin yüzde seksen beşi, hesaplanan doğum tarihlerine kalan iki hafta içinde doğarlar, bu yüzden büyük ihtimalle önümüzdeki dört hafta içinde bir gün doğum yapacaksınız.

Yüzey değişiklikleri. Bebeğiniz aylardır vücudunu kaplayan ince tüyler olan lanugoyu dökmektedir. Doğumda boynunda, omuzlarında ve alnında bir miktar tüy kalmış olabilir. Bebek ayrıca cildi amniyotik sıvıdan koruyan kremsi, balmumu benzeri madde olan verniksi de kaybetmektedir.

Atık yönetimi. Peki, dökülen verniks ve lanugoya ne olur? Bunun bir kısmı, bebeğinizin bağırsaklarına girerek mekonyumun bir parçasını oluşturur. Mekonyum, doğumdan sonra bebeğinizin ilk bağırsak hareketini oluşturan yeşilimsi-siyah, katranımsı maddedir. Bu madde ayrıca bebeğinizin karaciğeri, pankreası ve safra kesesinden gelen ölü hücreleri, amniyotik sıvıyı ve atık ürünleri de içerir.

Frenlere basma. Bebeğinizin büyüme hızı yavaşlamış olabilir, ama hâlâ önemli adımlar atmaktadır. Boyu muhtemelen 49,5 – 51 cm’ye yaklaşmakta, ağırlığı ise 3 kg’a ulaşmaktadır.

Boyu 48-49 cm, kilosu 2,95-3,08 kilogram‘dır.

Hamileliğin 38. Haftasında anne;

Gebeliğin son ayında birçok doğum belirtisi gözlemlenebilir. Bunlardan en sık yaşananı nişan gelmesi olarak ta bilinen doğum kanallarını tıkayan ve mukus yapısına benzeyen tıkacın dışarı atılmasıdır. Bu tıkaç kalın yapısıyla beyaz renkte veya kanlı olabilir. Bazı anne adaylarında hiç görülmezken bazı anne adaylarında ise doğumdan hemen önce görülebilir. Hamileliğin son ayında herhangi bir anda nişan gelebilir. Bu durumda anne adayları sakin davranarak doktorlarına durumu bildirmelidir.

Hamileliğin son ayında bebeğin ağırlığının 3000 gramı geçmesiyle anne karnındaki hareket alanı daralmıştır ve hareketlerinde azalma gözlemlenebilir. Anne adayının bebeğinin hareketlerini dikkatle takip etmesi gereken en önemli dönem hamileliğin son ayıdır. Bebeklerin hareket tarzlarının kendine özgü olması ve her bebeğin hareket tarzındaki farklılıklardan dolayı anne adaylarının gözlemlediği bebek hareketlerini farklı farklı yorumlamalarından dolayı anne karnında bebek hareketleri başlığı altında geçerli bir evrensel kabul edilebilecek bir doğru hareket yapısı yoktur. Bebeğin hareketlerinde azalma gözlemlendiği durumda şeker oranı yüksek çikolata benzeri besinler almak uygundur. Alınan bu besinlerin ardından bebek hareketleri yeniden izlenmelidir. Alınan bu besinin ardından eğer azalan hareket sürecinde bebek uykudaysa uyanabilir ve hareketlenmeye başlar. Bu durumda bebek hareketlenmeye başlamadıysa NST testi ile bebeğin sağlıklı olup olmadığı doktor kontrolünde tespit edilmelidir.

Büyük ihtimalle bu haftada doğumdaki ağrı kontrolüne karar verilmiştir. Epidural ile normal doğumda epidural uygulaması anestezi uzmanı kontrolünde lokal anestezik bir maddenin özel iğne ile anne adayının bel omurgasının arasından omurilik kanalına verilmesiyle uygulanmaktadır. Bu işlemin ardından anne adayının hissettiği ağrıların azalması için 15 dakika süreye ihtiyaç vardır. Bu uygulamayı gerçekten isteyip istemediğinizi ve psikolojik olarak hazır olup olamadığınızı iyi düşünmeniz ve doktorunuzla tartışmanız önerilir.

Hamileliğin 38. Haftasında bebek;

Bebeğin boyu 49 cm olup 3100 gram ağırlıktadır.

Önceki haftalarda bebeğin başının vücudundaki en büyük organ olduğunu ve en fazla yeri kapladığını belirtmiştik, hamileliğin son ayında ise bebeğin başı neredeyse karnı ile aynı ebatta yer kaplamaktadır. Artık bebeğiniz kaliteli bir organik hastane çıkışı set giyerek dünyaya gelmeyi hak etti. (Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra ona organik ve %100 doğal pamuk ipliği kullanılarak antialerjik üretim standartlarına uygun koşullarda üretilen giysiler giydirmeniz gerektiğini unutmayın)

Bağırsak hareketleri düzene girmektedir ve bağırsaklarının içerisinde dışkı oluşmaktadır.

Aylarca amniotik sıvıyı soluyan bebek dış dünyada nefes alıp vermeye hazırlanmaktadır ve sürekli hıçkırmaktadır.

Yakalama refleksi başlamıştır.

Önceki haftalarda bebeğin etrafını kaplayan lanugo tüylerinden bahsetmiştik. Bu haftadan itibaren omuz ve sırt haricinde bebeğin tüm vücudundan lanugo tüyleri dökülmeye başlamıştır.

Yine önceki haftalarda bahsettiğimiz bebeğin vücudunu kaplayan verniks tabakası deri kıvrımları, boyun ve sırt harici tüm vücuttaki kapladığı yerden eriyerek ayrılmaktadır.

Çoğu bebek bu haftadan itibaren doğmaktadır.

Hamileliğin 38. Haftası

Doğum hazırlıkları; Hastanelerin çoğunda doğumda anne ve bebeğin temel ihtiyaçları bulunmaktadır. Gelişen teknolojiyle günümüzde anne adayları video kayıt cihazları veya telefonlarının video kayıt özelliğiyle doğum anını ölümsüzleştirmektedir. Doğum valizinde anne adayı ve bebek için gerekenler; Gecelik, pijama, terlik, sabahlık, diş fırçası ve macunu, makyaj ürünleri, hijyenik ped, iç çamaşırları, bebek battaniyesi, bebek tulumu, zıbını veya 10’lu hastane çıkışı set temel ihtiyaçlardır.

Nişanın gelmesiyle, ritmik ve düzenli rahim kasılmalarıyla gerçek doğum eylemi başlamaktadır. Doğum esnasında anne adayından doğum ve bol miktarda su gelmektedir. Bazı durumlarda anne adayının amniotik kesesindeki yırtık çok küçük ise sular yavaş yavaş ve uzun süreli olarak gelebilir veya idrara karışarak vücuttan atılır. Suyun gelmemesi durumunda anne adayının durumu doktora bildirmesi gerekir. Doktor bu durumda nitrazin testi uygulayarak problemi saptar ve gereken çözümü bulur. Gelen sıvı ph kâğıdı ile kontrol edilerek gelmesi gereken sıvının gelip gelmediği belirlenir.

Amniotik sıvı açık renkli ve şeffaf olup şerbet kokusundadır. Gelen sıvı amonyak kokulu ve açık sarı renkte se amniotik sıvı değil idrardır. Kahverengiye yakın veya koyu renkte ise içerisine bebeğin kakası karışmıştır. Bu durum bebekle ilgili bir sorun olabileceğine işaret olup tıbbi müdahale gerektirir.

Hamileliğin 38. Haftasında beslenme;

Taze meyve tüketimi zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji ihtiyacını karşılamayı sağlayan en önemli besindir. Meyvelerde hazır halde bulunan glikoz, beynin oksijen haricindeki tek enerjisidir. Diğer besinlerden alınan şekeri mide yakarak glikoza dönüştürür. Bu sebeple meyveleri tok karna değil, yemekten 30 dakika önce veya 2-3 saat sonra yemeliyiz. Mide doluyken yediğimiz meyveler midede yakılamaz ve besin değeri kaybolana kadar midemizde bekler, besin değerine glikoza veya vücudumuza sağlı herhangi bir dönüşüme uğramadığı için sindirim sistemini gereksiz yere yorar.

Hamilelikte düzenli olarak tüketilmesi önerilen meyveler;

– Şeftali

– Kayısı

– Muz

– Kabuklu yeşil elma

Vücudumuzda dakikada ortalama 10 milyon hücre ölmekte ve 10 milyon yeni hücre oluşmaktadır. Sinir ve beyin hücreleri haricinde vücudumuzdaki tüm hücreler ortalama 3 ayda tamamen yenilenir. Düzensiz beslenme hücrelerdeki yenilenmeyi olumsuz yönde etkilemekle beraber cildinizin tazeliğini ve canlılığını kaybetmesine ve çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 39. haftası başlıklı makalemizde Epizyotomi, Epizyotomi neden yapılır? ve Perine bölgesi hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 32. Haftası

Hamileliğin ilk 4 haftası

Hamileliğin 33. Haftası