Hamileliğin 39. Haftası

Hormon yardımcıları. Bebeğinizin endokrin sistemi, doğum sırasında, hayatındaki en yüksek stres hormonlarını salgılayacaktır. Bebek uterustan çıktığı zaman bu hormonlar plasentanızın yardımı olmadan vücut sistemlerini yönetmesini sağlayacaktır. Bu büyük değişiklikler çok fazla çaba ve enerji gerektirse de küçüğünüz buna hazır olacaktır.

İlk minik nefesler. Bebeğinizin akciğerleri, doğduğu ana kadar gelişmeye devam eder. Akciğerler, bebek ilk nefesini aldığında hava keselerinin birbirine yapışmasını önlemek için surfaktan üretmeye devam eder.

Boyu 49-50 cm, kilosu 3,17-3,19 kilogram‘dır.

Hamileliğin 39. Haftasında anne;
Doğumun yaklaşmasıyla doğum sonrası hastaneden eve dönüş hazırlıkları da planlanmalıdır. Bebek çikolatası, doğumda ziyarete gelen misafirlere yapılacak ikramlar, yeni bebeğin evdeki yeri şu an hazırlanmış olmalıdır.

Kabızlık ve mide yanması bu haftada en sık yaşanan şikâyetlerdir. Kabızlığı önlemek için bol sıvı alımı ve lifli gıdaların tüketimi tercih edilmelidir. Az ve sık aralıklarla yemek yiyerek mide yanması önlenebilir. Mide yanmasını azaltmak için gece yatarken başınızı vücut seviyesinin biraz üzerinde tutabilirsiniz.

Gebeliğin 39. Haftasında anne adayları kendilerini çok şişman ve rahatsız hissederler. Gün boyu evde oturmak yerine zaman zaman dışarıya çıkıp dolaşmak anne adaylarını rahatlatır. Bu dönemde anne adayı yalnız hareket etmemeli, aile ve yakın çevresindekilerden yardım almalıdır.

Hamileliğin 39. Haftasında bebek;
Bebeğin boyu 50 cm olup 3200 – 3250 gram ağırlıktadır.
Bebek doğum pozisyonunu almıştır.
Erkek bebeklerde testisler torbaya inmiştir.
Lanugoların çoğu bu haftada dökülmüştür.
Doğumdan sonraki 2 hafta bebeğin vücut ısısının düzenlenmesi için yağ depolama en üst seviyededir.
Bebeğin büyümesiyle hareket alanı tamamen daralmıştır.

Epizyotomi; Bebek tam doğarken doktorun perine bölgesinden vajina içine doğru uzanan alandan yaptığı ve genellikle orta sağ hat üzerinde yer alan cerrahi kesidir ve doğum kesisi olarak da adlandırılır.

Perine bölgesi; Vajina girişi ile anüs-makat arasındaki bölgedir.
Epizyotomi işleminden önce lokal anestezi yapıldığı için ağrı ve sancı hissedilmez. Birçok anne adayı bu durumu fark edemez. Anne adayı daha önce doğum yapmamışsa Epizyotomi yapılmalıdır.

Epizyotomi neden yapılır? Epizyotomi uygulanmasındaki amaç bebeğin başı doğarken kontrolsüz yırtıklara engel olmak ve çıkımın genişlemesini sağlamaktır. Bebek doğduktan sonra plasenta ile eklerinin çıkarılmasını müteakiben Epizyotomi dikilir ve kendiliğinden eriyen ameliyat iplikleri kullanılır.

Hamileliğin 39. Haftası

Hamileliğin 39. Haftasında beslenme;
Anne adayı doğumdan sonra sağlıklı bir emzirme için günlük 500 ilave kaloriye ihtiyaç duymaktadır. Emzirmede gereken kaloriyi karşılamak için sebze ve meyve, süt ve süt ürünleri, tahıl grubu, proteinden zengin gıdalar tüketilmeli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Emziren annenin günlük menüsünde en az 3 porsiyon süt veya süt ürünü, 5 porsiyon taze sebze- meyve, 3-4 porsiyon et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller bulunmalıdır. Anne yeterli vitamin alımını sağlayamıyor ve dengeli beslenemiyorsa kendi sağlığı ve bebek sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Sıvı alımı sağlıklı ve bol miktarda süt verebilmek için önemlidir. Anne emzirme süresinde ve ihtiyaç hissettikçe yeterince su, doktorun önerdiği bitki çayları, komposto, ayran, meyve suyu gibi sıvı gıdalar almalıdır. Az gelen sütün hangi gıdalarla artırılacağı her annenin merak ettiği konulardan biridir. Bazı besinlerin sütü artırdığı bilinse de kesin bir kanı yoktur.

Halk arasında sütün artışına katkıda bulunduğu düşünülen gıdalar; tahıl türleri (buğday) ve taze bezelye, bulgur pilavı, tahıllı ekmek, arpa ve özellikle malt içeren içeceklerdir. Ülkemizde de buna yönelik eczanelerde alkolsüz malt içecekleri satılmaktadır. Hatta bazı Avrupa ülkelerinde süt veren anneler için özel olarak imal edilmiş ve içine şeker katılmış, katı formda, bira mayası-malt karışımı gıdalar market ve eczanelerde satılmaktadır. Diğer sütü artırdığı iddia edilen besin ise içecek olarak ısırgan otu ve rezenedir. Lohusanın çay olarak rezene içmesinde herhangi bir sakınca yoktur, hatta yeni doğan bebeklere gaz çıkartması için de önerilmektedir.
Süt miktarının artırılması için önerilen en iyi yöntem; bol sıvı tüketilmesi (günde 3 litre), memelere düzenli olarak yapılan masajlar (günde 3-4 kez), düzenli ve sıralı emzirme.

Bir önceki yazımız olan Hamileliğin 40. haftası başlıklı makalemizde Hamileliğin 40. Haftasında bebek ve Hamileliğin 40. Haftasında beslenme hakkında bilgiler verilmektedir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileliğin 23. Haftası

Hamileliğin 24. Haftası

Hamileliğin 14. Haftası