Histeroskopi

Histeroskopi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kadın hastalıklarının ortaya çıkarılması ve tedavi edilebilmesi amacıyla uygulanan yöntemler arasında yer alan histeroskopi hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar.

Histeroskopi Nedir?

Kadın hastalıkları tedavisinde ihtiyaç duyulan histeroskopi yöntemi rahim ağzından içeriye doğru salınan optik bir görüntüleme cihazı ile rahim boşluğunun ve yerleştirildikten sonra rahim içinin izlenebilmesidir. Bu yöntemde kullanılan yardımcı cihaza histeroskop adı verilmektedir.
Histeroskopi denilen yöntem de kadınlarda görülen kısırlık, normalin dışında gelişen vajinal kanamalar, doğumda yaşanan anormallikler gibi çeşitli rahatsızlıkların tanısında ve ya varlığı tespit edilen poliplerin ya da miyomların alınması, doğumda meydana gelen şekil bozukluklarının tedavi edilmesi sırasında uygulanan bir yöntemdir.

Bu yöntem özellikle tüp bebek tedavisinden başarısız sonuç alma durumlarında nedenlerin araştırılması içinde kullanılmaktadır. Günümüzde tüp bebek tedavisinde başarısız sonuç almış neredeyse tüm hastalarda tedaviye tekrara başlamadan önce bu yöntem ile rahim durumu gözlenerek dikkat edilmesi gerekenler belirlenmelidir.

Kişiye özel tedavi uygulaması belirlenirken de etkisi büyük olan bir uygulamadır.  Bunun dışında en sık kullanımı rahim içi yapışıklıklarının tanı ve tedavisinde gerçekleşmektedir. Uygulamanın her uygulamada olabildiği gibi az da olsa riski mevcuttur ancak herhangi bir hayati riski ya da tehdit edici olumsuz bir yönü bulunmamaktadır.

Histeroskopi Çeşitleri Nelerdir?

Histeroskopi yöntemi tanısal (diagnostik) histeroskopi ve cerrahi (operatif) histeroskopi olarak iki başlık altında incelenmektedir.

Tanısal histeroskopi genellikle rahim içinin kontrol edilmesi, rahim içinde bulunan septumların tanınması aşaması gibi hastalığın teşhisi sırasında kullanılması tercih edilen bir uygulamadır. Bu uygulama genellikle lokal anestezi altında yapılır.

Tek başına bir tanı yöntemi olarak kullanıldığı ya da laparoskopi yöntemiyle birlikte kullanıldığı görülmektedir. Tanısal histeroskopi uygulanması daha çok hasat muayenesi sırasında doktor ofisinde ağrı ve acı hissettirmeden yapılmaktadır. İşlem sonrasında da fazla ağrı hissedilmez. İşlem sonrası bazı kanamalar yaşanabilir ancak çok tehlikeli boyutlarda olmamaktadır.

Histeroskopi
Histeroskopi

Cerrahi histeroskopi ise diğerine göre daha çok önemli olan bir uygulama yöntemidir. Teşhis edilen hastalıkların tedavisi sırasında kullanılan yöntem hasta genel anestezi altındayken yapılmaktadır. Uygula sırasında hasta rahim içine enjekte yoluyla bazı sıvılar verilmektedir. Verilen sıvının rahim içinde kaldığı süre ve verildiği miktarda rahimden geri boşaltılması titizlik gerektiren önemli bir işlemdir.

Uygulama sırasında yaşanabilecek aksaklıklar vücut ısısında düşme, rahim içinde enfeksiyon, rahim girişinde yaralanmalar ve rahim delinmesi gibi bazı rahatsızlıklar meydana getirebilmektedir. Cerrahi bir müdahale söz konusu olduğu için uygulama sonra ağrı sızı hissedilmesi normaldir. Aşırı rahatsızlık durumunda uzmana başvurulması gerekmektedir.

Histeroskopi Nasıl Yapılır ve Fiyat Detayları

Histeroskopi yöntemi hastalığın tanısı ve tedavisi sırasında uygulanma şekline göre iki şekilde ele alınmaktadır. Tanısal histeroskopi daha kısa süreli bir uygulamadır ve lokal anestezi ile ağrı acı hissi fazla duyulmadan tamamlanabilmektedir. Buna karşılık hastalığın tedavisi sırasında uygulanan ve hastaya genel anestezi verilerek yapılan daha uzun süren cerrahi bir müdahaledir.

Uygulama öncesi hastalara ağızdan ya da vajinadan yerleştirilmesi için bazı ilaçlar verilmektedir. İşlem sırasında histeroskop ismi verilen ucu ince uzun bir çubuk şeklinde olan optik görüntüleme cihazı ile vajinadan rahim boşluğu takip edilerek rahime girilir. Rahim içine giren cihaz istenildiğinde görüntüyü daha da yakınlaştırarak gösterebilme imkanı sunar.

Bu genişletilmiş görüntüyü sağlayabilmek için rahim içine sıvı verilmesi gerekmektedir. Verilen sıvının rahim içine her hangi bir zarar vermemesi için çok fazla süre içeride kalmaması gerekmektedir.

İşlem sonrası az miktarda kanama ağrı sızı olabilmektedir. Ancak çok aşırı miktarda vajinal kanama, şiddetli ve sancılı karın ağrısı, vücut ısısında yükselme, kokulu fazla akıntı söz konusu olması halinde doktora başvurulmalıdır.

Histeroskopi yöntemi uygulaması için fiyat araştırması yapan hastaların karşısına farklı rakamlar çıkabilmektedir. Karşılaşılan fiyatlar tercih edilen kurumun kalitesi, uyguladığı yöntemler, HSG için yönlendirdiği yardımcı kuruluşlar ve sağlık bakanlığı ile anlaşması olup olmamasına göre değişebilmektedir. Fiyat araştırması yapılırken dikkat edilmesi gereken rakam değil de tanı ya da tedavinin uygulanma şekli ve uygulamayı yapan uzmanın konu hakkındaki yeterliliği olmalıdır.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menopozda Tüp Bebek Tedavisi Yapılır mı?

Tüp Bebek Tedavilerinde Havuz Yöntemi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları ve Süresi