Tüp Bebek Sonrası Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Gebelik testi; tüp bebek tedavisinin son aşamasında uygulanan tedavinin neticesinin değerlendirilmesidir. Bu test, embriyo transferinden yaklaşık 12 gün sonra yapılmakta olup, tedavinin sonucunu göstermektedir.

Tüp Bebekte Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Klasik tüp bebek tedavisi hangi yöntemle yapılırsa yapılsın embriyonun rahim içerisine transfer edilmesinden 12 gün sonra hamilelik testi yapılmalıdır. Çünkü rahim içerisine yerleştirilen embriyoya ait hücrelerin B-HCG hormonu salgılaması ve bu hormonun anne kanına geçmesi için yaklaşık 10-12 gün süre geçmesi gerekirken 12 günden önce yapılan testlerde güvenilir sonuç ve net bilgi alınamamaktadır.(Pozitif ya da negatif çıkmasına güvenilmemektedir.)

Tüp bebekte hamilelik testi yapılmadan önce kanama olursa; test yine normal zamanı gelince yani transfer tarihinden 12 gün sonra yapılmalıdır. Kanama olması sağlıksız hamilelik olduğu veya mutlaka gebelik olmadığı anlamına gelmez. Kimi zaman kanama olduğu halde normal bir hamilelik gözlenebilir ve hamilelik normal şekilde ilerleyebilir.

Hamilelik testi yapıldıktan sonra kanama olursa; hamilelik testinde hamilelik saptanmışsa yani HCG değeri pozitifse, kanama olması düşük olabilme ihtimalini gösterir fakat bu kesin değildir. Bu gibi durumlarda doktorunuza başvurmalısınız. Çünkü pozitif çıkan B-HCG değerleri takibe alınıp, ultrasonografik uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Bu uygulama sonucunda, normal sağlıklı bir hamilelik var mı, varsa düşükle mi sonuçlanıyor durumu anlaşılacaktır. Kanama normal rahim içi gebeliklerde veya dış gebelik durumunda da gözlenmektedir.

B-HCG değerleri takibe alınıp, ultrasonografik uygulamalarının yapılması gerekmektedir.

B-HCG Değeri Kaç Olmalıdır?

Ultrason değerlendirmesi gebelik testinden ne kadar sonra yapılmalıdır? Beta-HCG değeri hamile olmayan bayanlarda (ve tüp bebeğin tutmaması halinde) 0-5 arasında olmaktadır. Hamilelik varlığında bu hormon seviyesi değeri genel olarak 10`un üzerinde hatta 50, 100 veya daha yüksek değerlerde olmaktadır. Fakat bu yüksek değerler her zaman hamileliğin sağlıklı olduğunu göstermemektedir. Bu yükselme takip edilmeli ve ultrason ile zamanı gelince kontrol edilmelidir.

Ultrason hamilelik testinden 10-14 gün sonra (transferden 3 hafta sonra) yapılmalıdır. Ultrasonda hamilelik kesesi ve tekiz, ikiz, üçüz olduğu da gözlenebilmektedir. Sağlıksız gebelik veya dış gebelik de ultrason kontrolünde bu durum görülebilir. Hamilelik testlerini doktorunuzun tavsiyesi üzerine tüp bebek tedavisi gördüğünüz yerde veya her hangi bir hastanede yaptırabilirsiniz. Hamilelik test sonuçlarınızı mutlaka tüp bebek doktorunuz ile paylaşarak onun yorumlamasını bekleyiniz. Tüp bebek tedavisinde en yavaş geçen süre çiftler için 12 günlük süreçtir. Genelde en heyecanlı zaman ise hamilelik testinin sonucunun beklendiği anlardır. Çünkü uzun süren yumurta geliştirme ve ilaç tedavileri, yumurta toplama ve transfer gibi işlemlerin tümünün sonucu bu test ile netice kazanacaktır.

Tüp bebek tedavisinde en yavaş geçen süre çiftler için 12 günlük süreçtir. Genelde en heyecanlı zaman ise hamilelik testinin sonucunun beklendiği anlardır.

Tüp Bebekte Kan Testi Mi ve İdrar Testi

Gerek normal gebelik gerekse tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklerde en kesin ve en doğru sonuçlar kan testi ile alınabilmektedir. Çünkü idrar testi ile elde edilen hamilelik sonuçlarında, kanda yapılan gebelik testi sonuçlarına göre yanılma payı daha fazladır. Fakat hamileliğin meydana gelişinden 1-2 ay geçtiyse ve kan testi imkanı yoksa idrar testi ile de doğru sonuç alınabilmektedir. Eğer imkan varsa, net bilgi almak için mutlaka kanda gebelik testi yapılmalıdır. Gebelik hormonu olan β-hCG, annede ilk önce kanda yükselmeye başlamaktadır.

Bir süre sonra idrarda da tespit edilebilmekte ve pozitifleşmektedir. İdrarda yapılan test sonucu eğer pozitif değil ise hamilelik yoktur ya da hamilelik çok erken dönemdedir. Eğer pozitifse hamilelik vardır. Yani; idrar testi var diyorsa (pozitifse) hamilelik var, yok diyorsa yanılabilme ihtimali vardır diyebiliriz.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüp Bebek Tedavisinde Akupunktur Etkileri, Faydaları ve Zararları

Histeroskopi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tüp Bebekte Biyokimyasal Gebelik Neden Meydana Gelir, Nasıl Anlaşılır?