Tüp Bebek Tedavisi Sakatlık Riskini Tetikleyen Etmenler

Tüp bebeğin hekimlik teriminde kısa tanımı şöyle; hatun kişinin üreme organındaki rahatsızlık nedeniyle yumurtanın rahim dışında döllenmesi ve sonra uzman kişiler tarafından üreme organına yerleştirilmesi yöntemi ile elde edilen bebek.

Türkiye’de tüp bebek yapımında başarı oranı 2017 verilerine göre % 30`dur. Bu pastanın yarısından daha az bir dilimi tek yiyebilmemizin belli başlı faktörleri vardır. Başarı oranının bu kadar düşük olmasında, çocuk sahibi olmak isteyen kadınların yaş ortalamasının yüksek olmasının da büyük etkisi olmak durumundadır. Yani kadının yaşı ne kadar ileri olursa, tüp bebekte başarı yakalama oranı o kadar düşük seviyededir.

Peki ya pastanın % 30’luk kısmında bulunan yumurtlama sürecine girmiş dişilerin bebeğinde, bebeğin sağlıklı doğma oranı nedir? Yani tüp bebek tedavisinde sakatlık riski ne kadardır? Gelin biraz da bu konuya değinelim. Önceki araştırmalarda tüp bebek ile doğan bebeğin sakat doğma riski pek görülmemekteydi. Ancak yeni araştırmalara göre doğal döllenme yöntemi ile olmayan her 100 bebekten 8’ine doğuştan gelen özürlülüğe rastlanıyor ve doğuştan gelen özür riski ikiz ile üçüz bebeklerde,  tek bebeklere göre daha azdır.  Bu kusurların nasıl ve neden ortaya çıktığı net olarak bilinmiyor. Tüp bebekte sakatlıkta bilinen nedenlerini size kısaca sıralayalım..

Araştırmalara göre doğal döllenme yöntemi ile olmayan her 100 bebekten 8’ine doğuştan gelen özürlülüğe rastlanıyor.

Tüp Bebekte Sakatlık Nedenleri Nelerdir?

  • Doğuştan sakatlıklar yapısal veya genetik olabilirler.
  • Bulaşıcı hastalık veya zararlı kimyasallara maruz kalma nedeni ile oluşabilirler.
  • Bebeğin tahmini doğum tarihinde dişinin yaşının 35 ve üzeri olması halinde bebeğin özürlü doğma riski daha yüksek.
  • Tedavi olumlu sonuç verdiği sürece yakın zamanlarda bazı ilaçları kullanmış iseniz yine tüp bebekte sakatlık riski daha yüksek.

Ancak tıp süratle gelişmek durumundadır. Gerek bizim ülkemizde gerekse başka ülkelerde.  Artık tedavi yöntemleri de başarılı bir şekilde uygulanabiliyor. Nasıl ki rahminde sorun olan bir kadın için tüp bebek gibi bir tedavi yöntemi uygulanıyor, tüp bebekte de bebeğin özürlü doğmaması için birçok tedavi yöntemleri üzerinde araştırmalar yapılıyor ve başarılı bir şekilde uygulanıyor. Bu ilerleyen zamanlarda daha da fazla gelişecek. Bunun üzerinde bilim adamlarının araştırmaları devam ediyor. Bu konuda aileler de bilinçlendiriliyor. Tıp bu konuda üzerine düşen görevi yapmaya çalışırken aileler de artık daha dikkatli. Yani anne adayı tedaviden sonra gebe kalma süresinde kendisine dikkat etmesi gerektiğini biliyor.

Tüp Bebekte Sakatlık İçin Alınabilecek Önlemler

Tarama testlerinde 46 kromozomun tamamı incelenerek bazı hastalıklar saha dışına çıkarılabiliyor. Mesela 10 embriyonun 7’sinde Akdeniz anemisi varsa, kalan üçünden biri veriliyor. Böylece doğan çocukta Akdeniz anemisi ortadan kaldırılıyor. Bu testler %98 oranında başarı sağlıyor Yani bundan ‘tüp bebek artık riskli değil’ anlamını çıkartabiliriz.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çikolata Kisti İçin Neler Yapılması Gerekir, Aşamaları Nelerdir?

Tüp Bebekte E2(Estradiol) Hormonu Kaç Olmalı ve Beklenen Değerler Nelerdir?

Tüp Bebek Tedavisi Neden Başarısız Olur?