Tüp Bebek Tedavisinde Gebelik Testi Değerleri

Tüp bebek tedavisinde gebelik testi değerleri pozitif ise bu hamileliğin olduğuna işarettir. Tüp bebek tedavisinde mutlaka uzman kurumlardan destek alınması gerekir.

Tüp Bebek Tedavisinde Gebelik Testi

Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler, tüp bebek gibi tedavilerle istediklerine kavuşabilmektedir. Bu tedavi sonrasında yöntemin başarılı olup olmadığının anlaşılması için Embriyo  transferi gerçekleştikten 12 gün sonra kandaki Hcg  hormonunu ölçen bir test yapılmaktadır. Bu değer en az 10 ise tedavi başarılı, eğer sıfır ise başarısız sonuçlanmış demektir. Evli çiftler düzenli bir cinsel ilişkiye sahip olmalarına rağmen korunma olmaksızın bir seneden fazla bir süre içinde çocuk sahibi olamamışlarsa bir sorun var demektir.

Doktora başvuran bu çiftler bir incelemeye tabi tutulurlar. Hem kadına, hem erkeğe bir dizi test uygulanır. Bu testler sonucunda aşağıdaki sonuçlardan biri ya da daha fazlasına ulaşılırsa tüp bebek tedavisine başlanmalıdır.

  1. Erkeklerde yeterli sayıda sperm yoksa,
  2. Kadınların yumurtlaması azalmışsa,
  3. Kadınların hormon seviyelerinde bir eksiklik varsa,
  4. Kadınlar 38 yaşından büyükse,
  5. Endometriozis hastalığı görülmüşse,
  6. Bozuk yumurtlama varsa,
  7. Kadınların tüpleri tıkalıysa.

Tüplerin tıkalı olması durumda Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce,  tüplerin açılma operasyonu gerçekleşmelidir. Tüp bebek tedavisi öncelikle yumurtlama için gerekli hormonların yüksek dozda bayana  verilmesi ile başlanır. Amaç yumurtlamanın genelden daha fazla olmasını sağlamak içindir. Bu dönemde her gün yumurtalar ultrason ile takip edilir. Kan tahlili ile de hormon seviyeleri tespit edilir. Yumurtaların  uygun boyutlara ulaştığı görüldüğünde çatlamaları için iğne vurulur. İğne yapıldıktan 35 saat sonra yumurtalar anne adayından toplanır.

Bu arada erkeklerden de sperm numunesi alınır. Kadından alınana yumurtaların uygun olanları ile spermler laboratuvar şartlarında birleştirilerek embriyo oluşumu sağlanır. Embriyo bir süre bekletilir. Bir dönem sonra bazılar az bazıları da daha çok bölünerek değişik hücre sayılı Embriyo görülür. Bunların içinde rahme tutunma olasılığı en fazla olanlar anne rahmine konulur

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Test

Embriyo transferinden sonraki aşama bebek sahibi olmak isteyenler için en heyecanlı bekleyiş zamanıdır. Embriyo rahme yerleştirildikten 12 gün sonra tüp bebek gebelik testi yapılır. Çünkü  embriyonun salgıladığı hormonu anne kanında tespit edebilmemiz için 12 gün gereklidir. Bu yüzden hamile olmayan bayanlarda bu dönemdeki Hcg değeri sıfırdır. Bu değer en az 10  ise tedavi başarılıdır. Hamileliğin ilerleyen safhalarında Hcg artan bir hızla devam etmektedir.

Bazı durumlarda Hcg seviyesi hamilelik olduğunu gösterse bile takip edilmelidir. Ayrıca tam emin olmak için ultrasonla da bebek kesesinin görülmesi beklenir. Çünkü dış ,boş ve düşük gebelik gibi sağlıksız gebeliklerde de Hcg değeri yüksek çıkmaktadır. Hamileliğin altıncı haftasında kese görünene kadar emin olunamaz.

Kan testi olarak uygulanan Tüp bebek sonrası gebelik testi,  kandaki Hcg hormonunun seviyesini belirlemek amacıyla yapılır ve yüzde yüz güvenilir bir testtir. Bu hormonun açılımı Human Karyonıc Gonadotrophin Hormone şeklindedir.

Hamilelik Hormonun Değişik Evrelerdeki Değerleri

Hamilelik hormonu transferin ilk günlerinde sıfırdır. Rahme konulan Embriyo  sekiz hücreli bile olsa onun ürettiği hormon belli bir süre geçmeden anne kanına geçemez. Bu ancak transferden 12 gün sonra olur. Hormon tespit edildikten sonra iki günde bir iki katına çıktığı görülür. Gebelik kesesi görüldüğünde Tüp Bebekte Beta Hcg  Değerleri 1500-2000 arasında bir rakam göstermektedir. Bu değer 10000 i bulduğunda bebeğin kalp atışlarını duyabilirsiniz. Bu dönem bebek altı haftalıktır. Kanda bebek testi için annenin adet gününe yaklaşılması gerekmektedir.

Hatta net bilgi için adet gününün geçmesi iyi olur. Transferin ilk günlerinde kesinlikle bu test sonuç vermez. Kanama varsa bile bu test yapılmalıdır. Gebelik testinde Hcg  yüksek olduğu halde kanama gerçekleşmişse bebek düşmüş olabilir ama bazen hamilelik devam ediyor da olabilir. Kanama varsa bu hasta ultrasonla takip edilmelidir. Bazen bu dış gebelik işareti olabilir.

Eğer öyleyse derhal sonlandırılmalıdır. Hamilelik testleri her hastanede yapılabilir. Ama sonuçları tüp bebek tedavisini gerçekleştiren doktor tarafından yorumlanmalıdır.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Histeroskopi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tüp Bebekte Biyokimyasal Gebelik Neden Meydana Gelir, Nasıl Anlaşılır?

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İğneler ve İlaçlar Yan Etki Yapar mı?