Tüp Bebek Tedavisinde Kimyasal Gebelik Sonrası Yan Etkileri

Tüp bebek tedavisinde kimyasal gebelik sonrası hamilelik embriyonun rahime tutunamadan vücut dışına atılması olarak adlandırılır. Bu tür durumlara sessiz düşük te denilir. Bu tür durumlarda kürtaj sözkonusu değildir. Ancak kanama fazla olursa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kimyasal Gebelik Belirtileri

Kimyasal gebelik birçok kişinin gebe olduğunun farkına varmadan düşükle sonuçlanan halidir ve sperm hücresi yumurtayı döllemesi ile oluşan embriyonun rahme transferi sonrası rahim içinde tutunması sonucunda kimyasal gebelik sonrası adet kanaması ile beraber dışarı atılır.

Embriyo bu şekilde vücut dışına anlaşılamadan dışarı atılmış olur. Ancak kimyasal gebeliklerde adet dönemi öncesinde yapılan gebelik testleriyle de anlaşılabilir. Kimyasal gebeliğin birincil nedeni olarak yumurta hücresinin döllenmesinin sağlıklı olmaması sebebi olarak gösterilir. Sağlıksız embriyolar rahme tutunacak kadar kaliteli olmadığında adet kanaması ile dışarı atılır. Birçok kadın aslında düşük yaşadığı halde bunu adet kanaması zannedebilir.

Kimyasal gebelikten sonra adet döngüsünde ya da kadının herhangi bir değişime aksamaya neden olmaz. Kimyasal gebelik sonrası kadınların doğurganlıklarında olumsuz bir etkisi olmadığı kanıtlanmıştır. Eğer yumurta döllenmesi sağlıklı değilse kimyasal gebelik tekrarlanması mümkündür. Kimyasal gebelikten sonra hamile kalanlar normal bir gebelik süreci geçirebilir. Oluşan sağlıksız embriyo ve rahme tutunması sonrası oluşan kimyasal gebelik kanaması yaklaşık 4-5 gün sürer. Bazen bu süre uzayabilir. Bu durumlarda uzmana danışmak gereklidir. Çünkü bu durum düşük ya da dış gebelik bulgusuna işaret olabilir.

Kimyasal Gebelik Yan Etkileri Nelerdir?

Kimyasal gebelik denemeleri sonrasında kimi anne adaylarında yan etkiler olabilmektedir. Bu tür durumlarda herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur. Anne adayı istediği zaman tüp bebek tedavisini deneyebilir hatta belki doğal yolla bile hamile kalabilir. Tüp bebek tedavisini deneyip de başarı elde edemeyen anne adaylarının 2 adet dönemi geçirdikten sonra yeni bir denemeye geçmeleri tavsiye edilendir.

Kimyasal gebelik durumları laboratuvarda yapılan kan testlerinde rahatlıkla tespit edilebilir. Normal ve sağlıklı bir şekilde ilerleyen gebeliklerde kanda bulunan beta HCG hormonu iki günde bir her ölçüldüğünde 2 kat hızla artış göstermesi gerekir.

Kimyasal gebelikle dış gebelik genelde karıştırılan durumlardır. Ancak kimyasal gebelik kanda bulunan hamilelik değeri olan HCG’nin hızlı bir şekilde azalıp kendi kendine düşüş işlemi gerçekleşirken dış gebelik ise derhal müdahale edilmesi gereken riskli bir durumdur. Kadınlar hamile kaldıklarını bile anlamadan kimyasal gebelik durumunu yaşarlar. Kimyasal gebelik embriyo gelişmesi olmadığından kendi kendine hamileliğin sonlanması olduğundan aslında sağlıklı olan bir durumdur. Vücudun sağlıklı olmayan embriyoyu kadın rahminde tutmayıp ileride yaşanacak durumları engellemek amaçlı atmasıdır. Kimyasal gebelik sonrası kadınlar tekrar hamile kalabilir. Kimyasal gebelik durumları laboratuvarda yapılan kan testlerinde rahatlıkla tespit edilebilir. Normal ve sağlıklı bir şekilde ilerleyen gebeliklerde kanda bulunan beta HCG hormonu iki günde bir her ölçüldüğünde 2 kat hızla artış göstermesi gerekir. Kimyasal gebelikte bu artış sağlanmaz. Çünkü düşük yaşanmaktadır. Kadın bu sırada adet kanaması görür gibi düşüğü yaşar. Sağlığı tehdit edici bir durum yoktur. Kimyasal gebelik belirtileri arasında ağır ya da adet kanaması düzeyinde kanama, adet ağrısı çekermiş gibi kramplar, vajinadan pıhtılar geçmek, pozitif bir gebelik sonrası özellikle ağır kanama olursa doktora danışılmalıdır.

Kimyasal Gebelikte HCG Değerleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Kimyasal gebelikte HCG seviyeye yükseklere çıkmaz en geç bir hafta içerisinde kanama başlar. Kimyasal gebeliklerin kromozom açısından anomalim durumları vücudun bunu kabullenmemesi sağlıklı bir durum olarak görülmesidir.

  • Tüp bebek tedavilerinde 12 gün sonra yapılan kanda beta HCG testinden sonra yapılan ultrasonda kimyasal gebelik ya da dış gebelik olduğu tespit edilebilir.
  • Şayet durum dış gebelikse tedavi gerektiren bir durumdur. Kimyasal gebelikse adet kanaması gibi düşük gerçekleşir.
  • Dış gebelikte şiddetli ağrılar yaşanır, kimyasal gebelikte her ay yaşanan adet krampları gibi ağrılar yaşanır.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüp Bebek Sonrası Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

İlaçsız Tüp Bebek Yöntemi Uygulaması Nasıl Yapılır ve Kimlere Uygulanır?

Pgt Tarama Testi Uygulamaları Nedir?