Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Kanser Yapar mı, Kanser Riski Oluşturur mu?

Tüp bebek tedavisi uygulamasında kullanılan hormonların kullanımı konusunda yapılan araştırmalar bu neticede bir risk oluşturmadığını ortaya çıkartmıştır ama takip edilmesi önemli bir detaydır.

Tüp Bebek Tedavisi Kanser Yapar Mı?

Tüp bebek ile alakalı tedavi işlemlerinde ortaya çıkacak olan yüksek dozdaki östrojen hormonunun meme kanseri ile alakalı sorunlara yol açtığı konusunda belirsizlikler olduğu belirtilerek, bu konuda fazlasıyla araştırma yapılmakta ve yapılan çalışmalar derinlemesine incelenmektedir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar normal östrojen düzeylerinin yaklaşık olarak 10 katı kadar arttırılmaktadır. Tüp bebek tedavisi esnasında yumurtalıklar uyarılmaktadır ve bunu kullanılan östrojen sağlamaktadır. Adet döneminde 400 pg/ml’ye kadar çıkan hormon tüp bebek tedavisi esnasında 4 bin pg/ml’ye kadar çıkmaktadır.

Tedavinin tüm sürecinde östrojenin arttırılması yapılır ve 12 hafta devamlı olarak progesteron ilaçları verilir. 36 ile 45 yaş aralığında 102 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada kanser riski ile alakalı inceleme yapılmış ve meme kanseri incelenmiştir. İlk 2 sene içinde tüp bebek tedavisi gören ve östrojen hormonu kullanılan hastaların 18 meme kanser türüne ve riskine rastlanmıştır.

Tüp bebek tedavisi gören ve ilaçları kullanan 102 kişi hayatı boyunca hiç tedavi görmeyen 102 kişi ile karşılaştırılır ve riski konusunda inceleme yapılmıştır. Bu iki grup arasında yapılan inceleme neticesinde kanser riski konusunda farklılıklar bulunmamıştır. Dünya çapında yapılan bir araştırma sonucunda da yardımcı üreme yöntemlerinde kullanılan yüksek düzeydeki hormonların kanser riski konusunda farklılıklara sebep olmadığı da açıklanmıştır.

Aile geçmişinde meme kanser riski bulunan hastalarda yüksek düzeydeki östrojen klinik anlamda belirgin bir duruma gelmesine sebep olabilmektedir. Yani geçmişinde meme kanser riski olan kişilerin tedavisinin bitmesine kadar yakından takip edilmesi gerekir.

Tedavi Sonrası Meme Kanseri Geçiren Kadın Anne Olabilir Mi?

Tedavinin bitmesinden sonraki 2 sene içinde meme kanseri olan ve riski olan kişiler anne adayı olabilmektedir. Bu riski azaltmak adına uzmanların söylediği tüm detayları uygulamak ve dışına çıkmamak gerekir. Bu anlamda tedaviye başlamadan önce mutlaka uzmana gerekli olan tüm detayların verilmesi gerekir.

Ancak aile geçmişinde ya da hala, teyze, anne gibi birinci derece yakın akrabalarda kanser hikâyesi olan riski oldukça yüksek olan kişilerde ya da daha tespiti yapılmamış olan meme kanseri olan kişilerin yüksek düzeylerde östrojen alması meme kanserinin klinik anlamda belirgin bir hale gelmesini hızlandırabilir. Bundan kaynaklı olarak özellikle bu tarz risk grubunda olan hasta kişilerin yıllık olarak, düzenli bir şekilde ve aksatmadan meme muayenelerini, memeden çekilen ultrasonografisini ve gerekirse mamografi çekimlerini yaptırması gerekir. Bunların aksatılması ve umursanmaması ilerleyen dönemde sorun yaşamanıza sebep olur.

Bunun içinde çekim yaptırmak ve takibinin yaptırılması genel sağlık açısından ve sağlıklı yaşamaya devam etmek açısından önemlidir.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüp Bebek Tedavisinde İğne Nasıl Yapılır?

Menopozda Tüp Bebek Tedavisi Yapılır mı?

Tüp Bebek Tedavisinde SSK Desteği Ve Şartları