Tüp Bebek Tedavisinde Yapılacak Olan Kan Tetlerinde Neler Meydana Çıkar?

Tüp bebek embriyo transfer sonrası kan değerleri 12 ila 14 gün sonra gebelik olup olmadığı ile alakalı olarak hazır duruma gelir. Bu süreç içinde gerekli olan tahliller detaylı şekilde yapılır.

Tüp Bebek Tedavisinde Kan Testi Nasıl Yapılır?

Gebelik ile alakalı her türlü denemeyi yapan ve bebek sahibi olma konusunda sorun yaşayan çiftler tüp bebek embriyo transfer uygulamasını tercih etmektedir. Tüp bebek embriyo transfer sonrası kan değerleri 12 ila 14 gün sonra gebelik olup olmadığı ile alakalı olarak hazır durumdadır. Bu sürenin geçmesinden sonra tedavi görülen tüp bebek merkezi ve uzman anne adayını tahlili yapmak üzere merkeze çağırır. Kan tahlili ile çıkacak olan değerleri ile BETA HCG hormonu düzeyine bakılır. Kan tahlil sonucu neticesinde negatif ya da pozitif bir sonuç elde edilmektedir. Alınan tahlil sonucu bebeğin olup olmadığı ile alakalı olarak detay vermez.

Kan tahlili 2 gün geçtiği zaman tekrar yapılır. Kadınlarda HCG hormonu bazı tümörlerinden olması sonucu da artış göstermektedir. Ayrıca hormon dış gebelik, mol gebelik ve boş gebelik durumları olduğu zaman değeri bakımından yükselir. Yani kanda HCG hormonu seviyesinin değerlerinin yüksek çıkması pozitif anlamına gelmez, negatif de olabilir. Bundan kaynaklı olarak değerlerinin öğrenilmesinden kısa bir zaman sonrası ultrason muayenesi de yapılmalıdır.

Kan tahlili ile gebelik durumunun araştırılmasında Beta ünitesi incelenir. Gebe olamayan bayanlarda sıfıra yakınken gebe olanlarda ilk günden itibaren yükselmektedir. Yani gebe kadınlarda düşüklüğü gözlemlenmez ve tahlil sonucu değerleri yüksek çıkar. Tüp bebek transfer tedavisinde hamilelik boyunca değerleri yüksek seyrederken düşük olması ya da gebeliğin sonlandığı zaman değerleri de hızlı şekilde düşer. Düşmesi sorun olduğunun bir göstergesidir. Bundan kaynaklı olarak kan tahlili belli aralıklar ile yapılmalı, düşmesi konusunda takip altına alınmalı, sonuçları çıktığı zaman uzmana gösterilmelidir.

Değerleri Ne Olmalıdır?

Embriyo Transferi Yumurtalamadan Sonraki Süre En Düşük Değerleri En Yüksek Değerleri Ortalama Değerleri
12 17 119 48
13 17 147 59
14 33 223 95
15 17 429 132
16 70 758 292
17 111 514 303
18 135 1690 522
19 324 4310 1061
20 185 3279 1287
21 506 4660 2034
22 540 10.000 2637

Tüp bebek transfer işlemlerinde ve normal hamilelik yaşayanlarda da HCG değerleri ilk olarak kanın içinde yükselir. Zaman içinde idrarda belli olmalı be tahlil ile çıkmalıdır. İdrarda yapılacak olan hamilelik testi ilk zaman içinde yapılır ise negatif şeklinde çıkabilir. Belli bir zaman geçtikten sonra yapılmalı ve negatif olup olmadığına idrar testi ile bakılmalıdır. İdrar testi negatif çıktığı zaman ya hamilelik yoktur ya da erken dönem olduğu için belli değildir. Kandan yapılacak olan HCG testi negatif ya da pozitif olduğunu belli etmez. Sadece hamilelik haftasının belli olması konusunda yardımcı olur.

Tüp bebek transfer işlemlerinde ve normal hamilelik döneminde kan testi ve tahlil işlemleri laboratuvar ortamında yapılmalı ve doğru sonuçlar elde edilmelidir. Olmadık merkezlerde yapılacak tüp bebek transfer testi ve tahlil işlemlerinde olmadık sürprizlerle karşılaşılabilir. Negatif olan bir tahlil sonucu pozitif çıkabilir, yani doğruluğu belli değildir.

Hamileliğin ilk birkaç haftası içinde HCG hormonunun seviyesinde yükselme olmalı, yükselmediği zaman transfer uygulamasında sorun olduğu düşünülmeli ve belli bir süre daha beklenmelidir. Bu durum aşağıda bulunan sorunların işaretçisi olmalı ya da farklı sorunlara işaret eder;

  • Dış gebelik olmalı
  • Düşük olmalı ve başarı sonuçlanacak rahim içi hamileliği olmalı
  • Başarısız olan çoğul gebelik olmalı

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüp Bebekte Tedavisinde Boş Gebelik Süreçleri Nedir ve Neden Kaynaklanır?

Tüp Bebek Tedavisinde Akupunktur Etkileri, Faydaları ve Zararları

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Kanser Yapar mı, Kanser Riski Oluşturur mu?