Tüp Bebekte E2(Estradiol) Hormonu Kaç Olmalı ve Beklenen Değerler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde E2 değeri 50’den yüksekse bu yumurta rezervinin düşük olduğunun habercisi demektir. Diğer taraftan E2 hormonu tek başına değerlenilen bir test değildir, beraberinde FSH VE AMH testleri de yapılmalıdır.

Kadında E2 Hormonu ve Etkileri

Tüp bebek tedavisinde E2 kadın adet döngüsü sırasında ya da hamilelik sırasında plasenta tarafından salgılanan bir hormondur. Tüp bebek tedavisinde E2 değeri yanı sıra hastanın bugüne kadarki sorgulaması, kullandığı ilaçlar, yapılan ultrasonlar, klinik incelemeleri de dahil edilir. Adetin 3.günü E2 testi tüp bebek tedavisinde yumurtalık rezervi değerlendirmesi için bakılabilir. Yumurtalık rezervleri, kadınların yumurtalıklarında olan yumurta sayısının durumu ve kalitesini ifade eden bir tanımdır. Rezerv tamamen kadının gebe kalabilme şansının oranını belli eder. Rezervlerin yüksek ya da kaliteli olması kadının gebe kalma şansının yüksek olduğu ifadesini taşır.

Rezervler kadının yaşı ile birlikte azalma gösterir. Bunun dışında sigara, stres, kanser tedavileri gibi dış etkenler de rezervleri etkileyen durumlardır. E2 hormonu kadınlarda bulunan ve kadınlık hormonu olarak adlandırılan östrojen hormonudur. Bu hormon kadında idrar ya da kan da bulunur. E2 hormonu da östrojen hormonunun düzeyi ile belirlenen bir değerdir. E2 hormonu erkeklerde de vardır ancak kadınlarda daha çok üretilmektedir.

E2 hormonları sayesinde organlarda gelişim sağlanması,üreme organlarının devamlılığı bu hormon sayesinde olmaktadır. Tüp bebek tedavisinde e2 değeri kaç olmalı sorusuna verilecek cevap ise 0-35 pg/ml değeri arasıdır. Değerlerin farklı olması durumu hamile kalamama riskini doğuracaktır.

Rezervler kadının yaşı ile birlikte azalma gösterir. Bunun dışında sigara, stres, kanser tedavileri gibi dış etkenler de rezervleri etkileyen durumlardır.

E2 Hormonu

Kadının yumurtalıklarından salgılanan bir hormondur. Bu hormonlar ergenlik çağına gelmiş her genç kızda salgılanır ve cinsel olgunluğa varmasını sağlar. E2 nin arttığı durumlar kistler ya da tümörlerdir. E2 nin azaldığı durumlar böbrek hastalığı, şeker hastalığı, tiroid bezi hastalıkları, doğuştan kalp hastalıklarıdır.

E2 hormonunun düşük olması iyi bir haberdir. 80 pg/ml üzerinde bir değer hamilelik şansının az olduğunun habercisidir. Foliküler gelişme uygunsuz olduğu için sorunlar da baş gösterir. Bayanlarda adetin 3.günü yapılan bu test olabilecek sorunları belli eder. Genel olarak E2 değerinin 50 altında olması tercih sebebidir. E2 hormon değeri kişiden kişiye farklılık gösterir, bünyeye göre düşük ya da yüksek olur; bu sebeple bu değerlerin kontrolünün uzman bir doktor tarafından yapılması ve tedavinin buna istinaden devam etttirilmesi esas olan noktadır.

Genel olarak E2 değerinin 50 altında olması tercih sebebidir. E2 hormon değeri kişiden kişiye farklılık gösterir, bünyeye göre düşük ya da yüksek olur

Tüp Bebek Tedavisinde Uygulanan Hormon Testleri

Zira E2 hormonu düzene sokulabilen bir değere ulaştırılabilir. Tüp bebek tedavisinde uygulanan hormon testlerindeki amaç yumurtaların durumu hakkında bilgi almak, tüplerin açık olmadığına dair bilgi sahibi olmaktır. E2 değerinin yüksek olması demek hamilelik şansının zor olması demektir. Tüp bebek tedavisin başlangıcında yapılan E2 testinin yanı sıra uygulanacak olan FSH ve AMh testleri en net sonuçları verir.

Tüp bebek tedavisinde E2 testi progesteron testi ile birlikte uygulandığında hastanın yumurta rezervi süreci rahatlıkla kontrol altına alınır. Ve sorun varsa da düzenlenme amaçlı kullanılabilir.

  • Yumurtalık kapasitesi kadında 35 yaş sonrası azalmaya başlar. Menapozla birlikte durur.
  • E2 hormon testinin yüksek değerlerde çıkması tüp bebek tedavisi dahil hamilelik şansının az olduğunun belirtisidir.
  • Yumurtalık rezervinin kötü olduğu durumlarda tüp bebek tedavisi dahil yumurta elde edilemediği için hamilelik söz konusu değildir.
  • Hormon testleri bir kadının tedavi öncesinde mutlaka yaptırması gerekli olan testlerdir. Eğer testler olumsuz cevap yüklüyse bunu baştan bilmek en mantıklısıdır.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüp Bebek Sürecinde Kilo Alımı Konusunda Neler Yapılır ve Süreç Nasıl İşler?

Tüp Bebek Tedavisi Uygulaması Yaptıran ve Başarılı Olan Türk Ünlüler Kimlerdir?

Tüp Bebek Tedavisi Sakatlık Riskini Tetikleyen Etmenler