Yoga ile Doğuma Hazırlık

Yoga son günlerin yeni trendi… Peki hamilelik döneminde de yoga yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Yurt dışında çok yaygın olan “hamilelikte yoga” uygulaması artık Türkiye’de var. Siz de hamilelikte ve sonrasında kendinizi fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak iyi hissetmek; doğumu rahat geçirmek istiyorsanız Dr. Hakan Eraltan Sağlık ve Akupunktur Merkezi’nden Yoga Hocası Ersin Saran’ın söylediklerine kulak verin.

Hamile jimnastiği ve yoganın amacı nedir?
Dr. Hakan Eraltan Yoga bütün yaşamımız boyunca kullanabileceğimiz bir hayat şekli. Sadece belirli vücut hareketlerinin yapıldığı egzersizler değil. Hayat felsefesi olduğu için de yoga bize her zaman lazım. Çocukken, erişkin olurken, erişkinliğin şartlarından olan hamilelikte, doğum öncesinde sonrasında, menopozda, yaşlılığımızda gerekiyor. Dolayısıyla hamilelik için de çok önemli. Egzersiz, annenin psikolojik ve fizyolojik açıdan rahatlamasını, annenin bu olayı tabiat harikası olarak değerlendirmesini sağlar. Hamile jimnastiği ve yoga egzersizlerindeki en önemli amaç, hamilelik sırasında annede meydana gelen fizyolojik ve psikolojik değişiklikleri göz önüne alarak, vücudu doğuma ve doğum sonrasına sağlıklı bir şekilde hazırlamaktır.

Yoga ve egzersizler sadece normal doğum yapacak anne adaylarına uygulanacak bir çalışma mıdır?
Dr. Hakan Eraltan Yoganın ve egzersizlerin ilk etapta “normal doğum” amacına yönelik olduğu sanılabilir. Oysa söz konusu egzersizler; ister normal doğum isterse sezaryen olsun her türlü doğum şekline hazırlığı hedeflemektedir. Çünkü amaç, salt birkaç saatlik doğum süreciyle sınırlı değildir; hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası süreçlerini de kapsamaktadır.

Hamilelik ve doğum esnasında sağladığı faydalar nelerdir?
Dr. Hakan Eraltan Gevşeme egzersizlerinin hem gebelik hem de doğum sırasında yararları vardır.Gebelik esnasında plasentaya giden kan akımını artırır, böylelikle annenin ve bebeğin ilerleyen hamilelikte oluşacak oksijen ihtiyacı sağlıklı bir şekilde karşılanmış olur.Dolayısıyla annede çabuk yorulma, bebekte de gelişim bozuklukları gibi istenmeyen durumlar önlenmiş olur. Ayrıca jimnastik hareketleri ve yoga çalışmaları ile anne, gerekli olan kaslarını bilinçli bir şekilde kuvvetlendirerek gerekli olan enerjiyi sağlar ve doğuma fizyolojik ve psikolojik yönden çok daha iyi hazırlanmış olur. Doğum sancılarını küçümsenmeyecek biçimde azaltır. Üstelik sağlığa olduğu kadar güzelliğe de hizmet eder. Kan dolaşımını düzenleyerek cildin beslenmesini sağlar, duruşu düzeltir, vücudunuzu tanımanızı öğretir, doğumdan sonra eski kilonuza çabuk ve sağlıklı bir şekilde kavuşmanızı temin eder ve dolayısıyla korkuyu kaldırarak insanın kendine güvenini sağlar. Bu dönemde anne, yoga çalışmaları ile psikolojik olarak daha da rahatlar; beden, ruh ve zihin bütünlüğünü kendi iç yapısında hisseder, mükemmel uyum, denge, dinginlik ve huzur halini karnındaki bebeğiyle paylaşmaktan sonsuz mutluluk duyar.

Hamilelikteki yoganın normalde yapılan yogadan farkı var mıdır?
Dr. Hakan Eraltan Yoganın hamile olmayan kişiler tarafından uygulanan bölümlerinin bir kısmı hamilelik sırasında bedenin şekli itibariyle uygulanamaz hale gelir. Dolayısıyla hamile yogası apayrı bir tekniktir. Ben Romanya’da eğitimimi aldım. Hindistan’da hamile yogası ile ilgili çalışmalara katıldım. Buralarda hamilelikte yoga apayrı bir çalışma olarak yapılır. Bir takım farklılıklar vardır. Bu farklılıklar özellikle pelvik ( kasık ) bölgesini çalıştırmak, nefesi tutmak, bırakmakla ilgili çalışmalar, bedeni boşaltmaya yönelik kasları uyarabilmektir. Özel egzersiz programı ile anne adayına belirli kas gruplarına yönelik çalışmalar yaptırılır. Karın kasları, bel kasları, bacak ve uyluk., pelvis ( kasık bölgesi ), sırt, boyun, omuz ve baş bu kas gruplarındandır.

Hamilelikte yoga çalışmasına ne zaman başlamak gerekir?
Dr. Hakan Eraltan 2 – 2,5 aydan itibaren yogaya başlanabilir. Ancak doktor onayı alınmasını tercih ediyorum. Bununla birlikte hamileliğin başındaki bulantı v.s. gibi problemlerin geçmiş olması gerekir. Ayrıca kişi psikolojik olarak hamileliğini anlamış olmalıdır. Bu şartlar yerine geldikten sonra yoganın hiçbir sakıncası yoktur. Grup halinde yapılan çalışmalar daha faydalıdır. Ama tek kişilik çalışmalar tercih edilirse yoga yapılır.

Hamile yogası nerelerde uygulanır?
Dr. Hakan Eraltan Türkiye’de hamile yogasını uygulayan tek kurum burasıdır. Hamile yogasını her yerde uygulanamaz. Sağlık ve hijyen koşullarının sağlanması gerekir. Hamile yogasını Dr. Hakan Eraltan’ın Sağlık ve Akupunktur Merkezi’nde uyguluyoruz. Tıbbi bir çatı altında uygulamak çok önemli. Bu işin doktorun da olduğu bir merkezde yapılması daha uygundur. Hem sakin, hem güvenli.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hamileler Kışın Nelere Dikkat Etmelidir?

Hamilelerde ve Bebeklerde Lökosit Değerleri

Hamilelikle Uyku