Yumurtaların Kalitesini Arttırmak Adına Yapılması Gerekenler

Yumurtaların kalitesinin arttırmak adına beslenme düzeni oldukça önemlidir. Olabildiğinde bitkisel şekilde beslenmek gerekir. Bu beslenmenin asıl amacı sağlıklı gebelik olması gerekmektedir.

Yumurta Kalitesini Artırmak İçin Ne Yapılmalı?

Kadınlarda üreme işlemlerinin oluşması ve neslin sağlıklı şekilde ilerlemesi için döllenmesi gereken yumurta kalitesi ve sayısı için belli başlı bir standart olmalıdır. Bu standartın oluşması için ve sağlıklı bebekler dünyaya getirmek için dikkat edilecek belli başlı detaylar bulunur ve bu detaylara uyulması gerekir. Embriyo kalitesini arttırmak için sağlıklı besinler, gıdalar, vitaminler, yiyecekler tüketilmesi gerekir.

Tamamen bitkisel olan yiyeceklerin tüketilmesi, doğal kürler kullanılması buna çözüm olacaktır. Ayrıca gebeliği ve yumurtaların kalitesini zora sokacak olan cinsel hastalıklardan da korunmanız gerekir. Bunun için ne yapılmalıdır, anne ve baba adayının belli dönemlerde klinik muayene olması gerekir. Alkol ve sigara kullanımı kadınlarda tüp bebek tedavisi süreci için, yumurta kalitesi için, embriyo döllenmesi için gereklidir.

Olumsuz ve kötü olan bu alışkanlıkların üzerinde yapılan birçok araştırma bulunur. Normal yollardan bebek sahibi olmak konusunda zorluk çekenler için yumurta kalitesini arttıran ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar düzenli, aksatılmadan kullanıldığı sürece embriyo ile yumurta kalitesini artırılır.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar olması gerektiği gibi kullanıldığında embriyo ve yumurta belli bir standarda oturur ve sayede fayda sağlar.

Yumurta Kalitesini İçin Bitkiler ve Yiyecekler

  • Sebzeler; taze ve organik olması gerekir. Yumurtanın döllenmesine destek sağlamak ve östrojen sentezi olması adına mutlaka tüketilmelidir. Nasıl tüketileceği ve ne şekilde pişirileceği konusunda dikkat edilmelidir. Özellikle dondurulmuş gıdalardan ve konservelerden uzak durulması gerekir.
  • Balık; hafta da 2 kez balık tüketilmesi normal gebelik sürecinde ve tüp bebek gebelik tedavisinde olması gereken bir detaydır. Embriyo konusunda Omega 3 fayda sağlar. Nasıl tüketileceği konusunda yağda kızartmamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca hangi balık hangi mevsimde tüketilmelidir ve nasıl pişirilir konusunda da dikkat etmek gerekir.
  • Süt ürünleri; bu ürünler kalsiyum açısından zengindir. Yoğurt, dondurma, peynir ve süt kemik gelişimi konusunda gereklidir. Tüp bebek tedavisi sürecinde ve embriyo açısından olması gereken besinler içinde yer alır.
  • Proteinler; tüp bebek tedavisi sürecinde beslenme konusunda ne olması gerekir diye soranlara verilecek en güzel cevap proteindir. Fasulye, baklagiller, et, yumurta tarzı besinler embriyo ve yumurta için kullanılmalıdır.
  • Tahıllar; kompleks olan tahıllar yumurta kalitesini ve sayısını arttırır. Yulaf, pirinç, mısır, buğday bunlardan sadece birkaçıdır ve tüp bebek sürecinde olması gerekir.

Kullanılan İlaçlar

Tüp bebek tedavisi sürecinde ve yumurtlama ile alakalı olarak uzmanlar tarafından ilaç kullanımı da önerilmektedir. Tüp bebek tedavisi en etkili ve başarılı sonuçlar yumurtaların uyarılması ile alınmaktadır. İlaçların kullanımları tecrübeli olan hekimlerin gözetimi altında yapılmalıdır.

En çok kullanılan ilaçlar arasında;

Klomifen sitrat; ağız yolu ile alınır ve tablet şeklindedir. Kan ile östrojen seviyeleri normal olan kişilerde kullanılması gerekmektedir. Östrojen hormonuna fazlasıyla benze ve beyindeki hipofiz bezi sayesinde yumurtaların uyarılmasını sağlar. Bu ilaç ile yapılacak olan tedaviye regl döneminin 3 ya da 5 günü başlanır. 5 gün boyunca genellikle 1 veya 2 adet tablet alımı yapılır. Tedavi sürecinde gerekli cevap alınmadığında sonraki siklusta yine 5 kez 3 tablet dozu arttırılır.

Yumurtlama konusunda tespit yapmak amacı ile transvajinal ultrasonografi desteği işe tespit işlemi gerçekleştirilir. Yumurtlama işlemlerinde ilacın kesilmesinden 5 veya 12 gün sonrasında ölçülen progesteron hormonu olup olmadığına dair bazal vücut ısısı ile regl dönenimin 21. Gününde ölçülen progesteron hormonu kontrol edilmelidir. Klomifen tedavisi sürecinde hastaların % 80 ile % 90’lık kısmında yumurtlama % 40’ında da gebelik oluşur. Yalnızca yumurtlama sorunu olan, farklı testleri normal kişiler seçildiğinde, gebelik oranında artış gözlemlenir. Hamileliklerin yaklaşık olarak % 6’lık kısmında çoğul gebelikler meydana gelir.

Doğuştan anormal ya da düşül bebek doğurma ile alakalı durumlarda ilacın kullanılması ile alakalıdır. İlacın yan etkileri oldukça azdır. Kişilerin % 10’luk kısmında ateş basması gözlemlenir. Görmede bulanıklık,  hafif depresyon, baş ağrısı ve hassasiyet de diğer yan etkiler arasında yer alır. Bunlar genelde nadir şekilde gözlemlenir. Klomifen tedavisine cevap alınamayan kişilerde follikül stimüle veya human menopozal gonadotropin simüle edecek olan hormonlar ile yumurtlama işlemlerinin sağlanması da mümkün hale gelir.

Aromatz inhibitörleri; Aromataz inhibitörleri östrojen seviyesinin azalmasını sağlayacak ilaçtır. İlaçlar regl döneminin 3, 4 veya 5 günü kullanılır.

İnsülin Hassaslaştırıcı İlaçlar

Polikistik over sendromlu kişilerde hiperinsülinemi ile insülin direnci sık şekilde görülür. Klomifen çoğu PKOSlu bayanlarda yumurtlasa bile bazıları dirençlidir. Alternatif tedavi gerekmektedir. Bu tarz kişilerin çoğunluğunda insülin direnci bulunur. 4 ile 6 ay tek başlarına kullanıldıklarında Glukofaj PKOSlu bayanlarda düzenli şekil yumurtlamayı ve adetleri sağlar. Klomifen yardımı ile yumurtlama yapamayan kadınların birçoğu metformin ilave edilmesi ile cevap verecektir. Gastrointestinal yan etkileri oldukça sık şekildedir. İshal, kusma ve bulantı içerir. Böbrek ve karaciğer fonksiyonları düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir. Pioglitazone ile rosiglitazone bu maksatla kullanılır.

Human Menopozal Gonadotropin: kas içine enjeksiyon yardımı ile verilen potent bir yumurtlamayı stimüle eden ilaçtır. Kullanılan ilaçlar normalde hipofizden salgılamakta follikül stimüle etme özelliği bulunmakta hormon ve luteinize etme özelliği bulunmakta hormonu içerir. Yumurtalıkların hemen stimüle ederek bir adet siklusta birden daha çok yumurta gelişmesine sebep olur. Human menopozal gonadotropin sık şekilde oral şekilde ovulasyon uyarıcı olan tedaviye cevap vermeyecek kişilerde kullanılmaktadır. Hipofiz bezi çalışmayan LH VE DSH salgılaması olmayan kişilerde de büyük faydalar sağlayacaktır. Tüp bebek merkezlerinde bir ve daha çok yumurta elde edilmesi amacı ile sık şekilde bu ilacın kullanımı yapılır. Tedavi sürecine genelde regl döneminin 3 ya da 5 günlerinin arasında başlanmaktadır. Başlama dozu genelde 1 ya da 2 ampuldür.

Tedavi süreci 7 ile 12 gün aralığında sürer. Tedavi sürecinin tamamında anne adaylarının uzmanın söylediklerini yapması, dışına çıkmaması, detaylara dikkat etmesi her daim sağlıklı gebeliklere zemin hazırlayacaktır.

Post navigation

Leave a Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yumurta Donasyonu Nedir?

Tüp Bebek Uygulamasında Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Cinsel İlişki

Embriyonik Kök Hücreler Ne Anlama Gelir, Nasıl Elde Edilere Kullanılır?